Što je 'obrnuta hipoteka' i koje su joj prednosti?

08:35 / 12.11.2018.

Autor: M.M./HRT

-

-

Foto: - / -

"Obrnuta hipoteka" razlikuje se od uobičajenih bankovnih proizvoda. O toj temi razgovarali smo s ekonomskim analitičarom Zdeslavom Šantićem.
Javni dug države se smanjuje, ali ne u onom opsegu koji bi nas zadovoljio. Zaduženost građana ne pada i to posebno zabrinjava. U idućim minutama govorimo o pojmu "obrnuta hipoteka", koji se razlikuje od uobičajenih  bankovnih proizvoda. O ovoj temi razgovarali smo sa Zdeslavom Šantićem, ekonomskim analitičarom.

Istaknuo je da se zaduženost građana ne smanjuje i da signalizira jedan pozitivan trend u hrvatskom gospodarstvu gdje vidimo visoku razinu povjerenja potrošača i samim time oni su nakon duljeg vremena spremni povećati svoju razinu duga.

"Obrnuta hipoteka" je proizvod koji se pojavio u SAD-u prije 20-ak godine i koji je suprotan u odnosu na ostale tipične bankovne kredite. "Kad uzmete obrnutu hipoteku, vaš dug se s vremenom povećava, a smanjuje se imovina, suvlasništvo u nekretnini koju imate. Dok se kod tradicionalnog stambenog kredita sa svakom otplatom smanjuje i glavnica, a istovremeno se povećava udio vlasništva nad tom nekretninom", rekao je Šantić.

Istaknuo je da su iskustva drugih zemalja pokazala da može biti koristan alat kad govorimo o kvaliteti života osoba treće dobi.

Na pitanje koje su glavne prednosti "obrnute hipoteke", Šantić je rekao kako omogućava osobama koje imaju veliku imovinu, a niska primanja, da si osiguraju sredstva koja će im omogućiti kvalitetan život, a istodobno da ostanu živjeti u nekretnini u kojoj su do sada živjeli i koja je u njihovu vlasništvu. Moramo biti svjesni da poskupljuju zdravstvene usluge i usluge staračkih domova i ti će se segmenti bazirati na tržišnim principima, odnosno biti skuplji i nedostupniji prosječnom umirovljeniku.
-

-

Foto: - / -

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!