15:31 / 15.04.2019.

Autor: Jagoda Bastalić/HRT

Što kada karte pokazuju da je vaša zemlja susjedova?

Foto: ilustracija, Damir Spehar/PIXSELL

Foto: ilustracija, Damir Spehar/PIXSELL

Foto: - / PIXSELL

Bezbroj puta pokazalo se da je zemlju lakše obrađivati nego ishoditi bilo koju dozvolu.
Bezbroj puta pokazalo se da je zemlju lakše obrađivati nego ishoditi bilo koju dozvolu. Iako znate da je zemlja vaša, iako to znaju i susjedi, neke knjige i karte to ne pokazuju. Ili pokazuju suprotno - da je susjedovo vaše, a vaše susjedovo.

Labirint donosi priču o obitelji Delimar koja živi u Starigradu, nadomak Koprivnice. Bave se ugostiteljstvom, imaju OPG, uzgajaju vinovu lozu i proizvode vino - i imaju problem s dozvolama.

Posadili su više od 3 tisuće čokota. Vina su mislili plasirati dalje, ali bez papira to je nemoguće. Doći pak do papira još je manje moguće - kaže obitelj Delimar.

Da je tomu tako, potvrđuje situacija u kojoj su se našli. Za proizvodnju vina trebaju zadovoljiti minimalne tehničke uvjete, za što su trebali legalizirati objekt koji je tu već 200 godina, no dočekala su ih brojna neugodna iznenađenja. Rečeno im je da objekt nije na njihovoj parceli, nego susjedovoj.

Apsurdnu situaciju u kojoj se našla obitelj već godina pokušava riješiti najstariji član Ivan Delimar. Priča Jagode Bastalić:
-

-

Foto: - / PIXSELL

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!