10:33 / 28.11.2018.

Autor: V.K./HRT

Što nam zamjeraju kineski investitori

-

-

Foto: - / -

U Hrvatskoj prednjače investicije koje nemaju izvozni karakter. Njih 70% odnosi se na izravna ulaganja novca stranaca u djelatnosti koje nemaju veze za izvozom.
U Hrvatskoj prednjače investicije koje nemaju izvozni karakter. Njih 70% odnosi se na izravna ulaganja novca stranaca u djelatnosti koje nemaju veze za izvozom. Nezadovoljni možemo biti karakterom  i strukturom stranih ulaganja.

Zašto je tome tako, razgovaralo se u emisiji „Studio 4“ s gostima Sinišom Malusom iz Kinesko jugoistočno europske poslovne asocijacije i Tatjanom Tošić konzultanticom za inozemne investicije.

"Hrvatska je puna potencijala i tako nas investitori doživljavaju. Ono što nam zamjeraju su administrativne barijere. Kada se uđe u investiciju, treba jako puno vremena da se to realizira“, ukazuje Tošić i dodaje kako je ta barijera i na državnoj i na lokalnoj razini.

"Kineski investitori su zainteresirani za ulaganja u Hrvatsku, no i oni nam zamjeraju sporost, pravnu nesigurnost i nedostatak olakšica za investitore. Oni uspoređuju Hrvatsku s ostalim zemljama iz regije i Hrvatska tu stoji loše“, govori Malus i dodaje kako je "ogroman problem u izdavanju građevinskih dozvola i to se mora riješiti pod hitno.“

"Na globalnoj razini Mediteran je zanimljiv za investitore, no Hrvatska je daleko iza Španjolske, Portugala, Grčke, koje su vrlo otvorene za investitore i imaju dobre programe s kojima privlače manje investitore“, naglašava Tošić.

"Da u Hrvatskoj postoji agencija koja bi pribavljala sve dozvole za investitore, to bi uvelike ubrzalo proces i to je ono što bi kineski investitori željeli vidjeti.  Oni su uvijek neugodno iznenađeni koliko to traje kod nas“, naglašava Malus.

"Hrvatska je važna za kineske investitore, zato što je ona njima ulaz u Istočnu Europu“, govori Malus.

"Strašno je bitna jednostavnost dobivanja dozvola. Investitor će radije otići npr. u Crnu Goru, gdje može kupiti nešto za jednaki novac i bez ogromne procedure koja traje“, ukazuje Tošić.

"Iduće godine u Dubrovnik dolaze najviši kineski politički dužnosnici i predstavnici najvećih kineskih kompanija, od kojih neki nikada nisu bili u Hrvatskoj“, naglašava Malus i dodaje kako je za kineze jako važna politička razina.

„Ako su politički odnosi Kine i Hrvatske dobri i ako postoji intenzivna komunikacija, tada imamo veće šanse za investicijske projekte“, zaključio je.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!