12:17 / 05.09.2018.

Autor: S.B./B.S.LJ./HRT

Što naučiti od jedne od najstarijih tvrtki u Hrvatskoj

-

-

Foto: - / -

Dobre rezultate u Stražaplastici zahvaljuju sve većoj automatizaciji i robotizaciji proizvodnje.
Stražaplastika je jedna od tisuću najvećih tvrtki u Hrvatskoj s prihodom većim od 100 milijuna kuna. Sve to zahvaljujući neprestanom ulaganju u proizvodnju i edukaciju svojih kadrova. Izvoze više od 80% proizvoda od plastičnih masa izvoze u europske zemlje, Ameriku, Japan pa čak i u Kinu.

Tvornica za preradu plastičnih masa Stražaplastika iz Huma na Sutli jedna je od najstarijih tvrtki u našoj zemlji. Postoje više od 60 godina i 100% je u hrvatskom vlasništvu. Njihovi radnici nemaju straha od neisplate plaća, dapače, dobit im raste iz godine u godinu. Izvoze 70% svojih proizvoda.

"Ovisno od godine do godine i perioda u godini, bude izvoz od 70-80, čak 85% ovisno o domaćem tržištu jer doma radimo za velike korporacije, mesarsku industriju, industrije pića. Ovisno o tome kako je turizam reagirao, je li bio dobar ili loš, to se osjeti kod nas u proizvodnji godinu dana kasnije. Ova godina i prošla je bila dobra", kaže Josip Grilec, direktor tvrtke Stražaplastike.

Proizvode ovdje ambalažu za pivsku industriju, za voće i povrće, dijelove za autoindustriju, tube za kozmetiku...

"Samo proizvodnja"

Novi pogon za proizvodnju komunalne opreme prije nekoliko godina financiran je poticajnim sredstvima Ministarstva gospodarstva. I ne prolaze kod nas na javnim nabavama!

"Svi oni koji misle da je najbolje naplatiti PDV prilikom uvoza grdno se varaju jer to dugoročno ne nosi dobro. Dugoročno donosi dobro samo proizvodnja. I kad vidite da uspješne države imaju proizvodnju kod sebe doma i sve će napraviti da je zaštite, da ju zadrže, da ju ojačaju i da ju naprave konkurentnijom u globalnom smislu", smatra Grilec. 

Automatizacija i robotizacija

Dobre rezultate u Stražaplastici zahvaljuju sve većoj automatizaciji i robotizaciji proizvodnje.

Oni su, kaže rukovoditelj proizvodnje Mišo Grilec, nabavljeni za automobilsku industriju budući da njima to čini 30-35% ukupnog prometa. "Kod njih treba biti sve automatizirano, znači sto posto pregled, sve mora biti po standardu tako da smo uložili u automatizaciju i to nam se kroz godinu, dvije već isplatilo. Dakle, nema više reklamacija, nema više nikakvih problema, dobili smo certifikat ISO TS 949, to je standard da bi mogli raditi za automobilsku industriju. Puno ulažemo u automatizaciju proizvodnje komunalnog programa, posebice kanti za smeće. Znači sve rade roboti tako da možemo biti konkurentni i cijenom i kvalitetom", objašnjava.

Edukacija radnika

Stražaplastika ima 250 zaposlenih, podjednako žena i muškaraca. Mnogo ulažu u osposobljavanje i edukacija kadrova. Nude i stipendije za koje baš i nema interesa. Jedan od njih je Marko Cerovečki, konstruktor kalupa i unapređenja proizvodnje koji je znanje brusio od rada na strojevima, u proizvodnji.

"Ova firma predstavlja velik izazov za mene kao mladog čovjeka. Nakon kaljenja u proizvodnji stavili su me u konstrukciju kalupa gdje s iskustvom iz proizvodnje mogu riješiti one probleme koje sam vidio, koje sam rješavao u proizvodnji, ali sad ih u konstrukciji kalupa mogu te probleme riješiti, odnosno prepoznati i riješiti. Ima prostora za napredak i mi smo time zadovoljni i ne razmišljam o odlasku u inozemstvo", kaže Marko Cerovečki, glavni tehnolog
razvoja.

Sirovinu za proizvodnju uglavnom uvoze, 30% novih proizvoda od reciklirane plastike, a samo 5% je iz naše zemlje, u kojoj do prije nekoliko godina nije bilo sustavnog otkupa plastike.

"U zadnje je vrijeme je hajka na plastiku, za neke stvari da je štetna. Mi samo kažemo da nije plastika kriva što završi u moru, u rijeci, znači kriv je čovjek. Plastika je jako prijateljski materijal. Apeliram na sve ljude da recikliraju plastiku, da je posebno odvajaju i ta sva plastika završi u tvornicama kao što je Stražaplastika, mi ćemo ju ponovno preraditi i dobit ćete ponovno novi proizvod", poručuje Mišo Grilec.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!