Što treba učiniti da se tržnice otvore?

07.04.2020.

08:20

Autor: M.M./U mreži prvog/HRT

default error photo
Najave skorog otvaranja tržnica iziskuju pripremu i planiranje.
Najave skorog otvaranja tržnica iziskuju pripremu i planiranje.

- Jučer sam razgovarao sa svim načelnicima stožera lokalne i regionalne samouprave. Iznio sam uvjete koje bi tržnice trebale imati ili pripremiti i kada pošalju potvrdu da su sve pripremili one će biti otvorene, rekao je Damir Trut, pomoćnik ministra unutarnjih poslova za civilnu zaštitu, u emisiji U mreži prvog.

Istaknuo je da moraju postojati sigurnosni uvjeti po kojima će se raditi.

- One moraju biti zatvorenog ili otvorenog tipa sa ogradom da se može kontrolirati ulaz i izlaz kupaca. Moći će biti samo određeni broj ljudi, broj klupa neće biti kao u normalno vrijeme, bit će smanjen za 2/3 ili više kako bi se osigurao razmak između klupa da ne dolazi do socijalnog kontakta.

- Mi smo se već pripremili i nadamo se da će se odluka donijeti što prije. Poduzete su sve mjere što se tiče ribarnice na Dolcu. Imamo još tržnice na Trešnjevci i u Utrinama. Stavili bi pleksiglas staklo radi izolacije samih prodavatelja, a vjerujem da će se i korisnici pridržavati uputa. Nedavno smo otvorili i online tržnicu gdje smo uključili 105 OPG-a i Zagrepčani su to dobro prihvatili. Također imamo prijedlog 'drive in' tržnice na zelenoj tržnici u Zagrebu. Ulazilo bi se autom i ne bi bilo kontakta. Sve smo iscrtali i to je spremno, rekla je Mirka Jozić, pročelnica zagrebačkog Ureda za gospodarstvo.

Vladimir Margeta, predsjednik Udruge OPG Život iz Osijeka rekao je da ono što se može iščitati od njegovih sugovornika, nije bilo ni potrebe zatvarati tržnice, te da se sve moglo organizirati na početku.

- Mislim da su OPG-i bili zakinuti i vidimo da mjere koje će se provoditi na tržnicama su drastičnije od onih koje se provode u dućanima i trgovačkim centrima. Ovo je vatrogasna mjera koja najvećem broju OPG-a i proizvođača hrane neće donijeti puno koristi, oni su već oštećeni zatvaranjem tržnica. Mislim da je upravo ova situacija razgolitila sve probleme u hrvatskoj poljoprivredi.

- Stožer je donio odluku u funkciji zaštite zdravstvenog stanja građana. Ministarstvo poljoprivrede od prvog trenutak pokušavalo je naći način da se omogući OPG-ima prodaja na tržnicama, ali isto tako onim subjektima u poljoprivrednoj proizvodnji koji prodaju putem specijaliziranih trgovina unutar tržnica. Naš prijedlog je bio usvojen i specijalizirane trgovine su otvorene i funkcioniraju, a uskoro će biti otvorene i tržnice, rekao je Tugomir Majdak, državni tajnik u Ministarstvu poljoprivrede. Istaknuo je i da se ne slaže da je ovo samo vatrogasna mjera već mjera koja će omogućiti OPG-ima prodaju. Njih ima oko 70.000, a 15.000 ih djeluje u sustavu udruge zelene tržnica koje funkcioniraju na području gradova i općina.

- U danima velikog tjedan kada se građani pripremaju za najveći kršćanski blagdan, ovo će omogućiti s jedne strane građanima sigurnu kupovinu, a s druge strane onima koji su pripremali sezonsku hranu da ostvare svoj dohodak i da putem ove mjere sigurno prodaju poštujući sve mjere kako bi svi bili sigurni. 

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!