Što za potrošače znači HNB-ova objava visine bankarskih naknada?

27.11.2018.

10:14

Autor: M.M./HRT

default error photo
Prvi put građani imaju mogućnost na jednome mjestu vidjeti što im sve banke naplaćuju. Te su informacije od jučer dostupne na mrežnim stranicama i mobilnoj aplikaciji HNB-a.
Prvi put građani imaju mogućnost na jednome mjestu vidjeti što im sve banke naplaćuju. Te su informacije od jučer dostupne na mrežnim stranicama i mobilnoj aplikaciji Hrvatske narodne banke. Što će za potrošače značiti HNB-ova objava visine najčešćih bankarskih naknada? Razlikuje li se Hrvatska po tome od ostatka Europe? O tome su Mreži Prvoga govorili Ivan Biluš iz HNB-a, Sandra Ruso iz Hrvatske udruge banaka i Denis Smajo, suradnik udruge Potrošač.

"Ovo je prvi takav alat u Hrvatskoj, koji obuhvaća zaista sve najreprezentativnije usluge koje klijentima nosi najveći nivo troškova. On je vrlo interaktivan i podijeljen je na tri razine. Na ovoj prvoj razini imate nekakve bazične u PDF formatu sve cjenike koje banke nameću svojim klijentima, međutim ti su sada po prvi puta cjenici napravljeni u standardiziranom formatu na europskoj razini imaju čak i svoj logo, gdje možete otvoriti pojedinu banku, pogledati sve cjenike", rekao je Builuš, te dodao da će zaključke ostaviti potrošačima.

"Svaki noviteti u zaštiti potrošača su za pohvalu, međutim ajmo reći da dosta se kasni s tim mjerama. Osobno sam pregledao malo tu aplikaciju i pregledao sam malo i na kompjutoru i na mobitelu. Ne slažem se da je pregledno. Mislim da se tu malo trebalo više uložiti pažnje oko preglednosti, rekao je Smajo, te dodao da za potrošače treba to biti što jednostavnije, da se gubi što manje vremena kako bi bilo razumljivije i jasnije potrošačima i kako bi mogli donijeti pravu informiranu odluku o svim tim naknadama.

Na pitanje očekujete li da građani počnu masovno odlaziti u banke koje imaju jeftinije usluge Ruso je rekla da ne. "Možda će se to dogoditi u nekim slučajevima i dapače, svaki potrošač, svaki građanin ima pravo odabrati ono što je njemu najbolje. I ono što je za njega najjeftinije. Najjeftinije nije uvijek najbolje", rekla je.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!