Stočari s krša traže reviziju odluka o ekstenzivnom uzgoju

27.10.2021.

10:10

Autor: HRT/Hina

Farma krava

Farma krava

Foto: Ilustracija / Pixabay

Stočari okupljeni oko Udruge hrvatskih krških pašnjaka zatražit će od hrvatskih vlasti reviziju odluka koje ekstenzivnom uzgoju na pašnjacima otežavaju proizvodnju domaćeg mesa i mlijeka, jedan je od zaključaka Mediteranskog simpozija Dani Hrvatskih krških pašnjaka.

Kako su izvijestili iz te Udruge, simpozij je održan u Obrovcu 22. listopada pod nazivom Uloga i važnost krških pašnjaka u razvoju ekstenzivnog stočarstva na hrvatskom kršu, okupio je više od 200 sudionika, predstavnika OPG-ova, uzgajivača stoke, lokalnih akcijskih grupa (LAG) i tvrtki koje su izlagali svoje autohtone poljoprivredne proizvode.

- Hrvatski krški pašnjaci najveći su zemljišni resurs na polovici hrvatskog teritorija, i on treba biti upotrijebljen i aktiviran za proizvodnju domaćeg mesa i mlijeka, a ne za pošumljavanje alepskim i crnim borom kao što zagovaraju Hrvatske šume, kazao je u glavnom izviješću predsjednik Udruge Ivan Tešija.

Jedan od većih problema hrvatskim stočarima su neusklađeni i nejasno definirani pravilnici i uredbe zbog kojih poljoprivrednici nemaju sigurnost u poslovanju i izloženi su represivnom djelovanju Hrvatskih šuma i Agencije za plaćanja u poljoprivredi, ribarstvu i ruralnom razvoju (APPRRR), kaže se u priopćenju.

Smatraju da su Hrvatske šume nerealno prikazale krški pašnjak kao šumu, koja to nije niti može biti. Ističu da je u nacrtu strategije za novo referentno razdoblje nerealno prikazano da na krškim područjima imamo samo 157 000 hektara površina pogodnih za napasivanje. Krški pašnjak se prostire na dva milijuna hektara i od pamtivijeka se uvijek koristio za ekstenzivni uzgoj, koji je dugo bio jedini način egzistencije i opstanka stanovništva na ovim prostorima, dodaje se priopćenju.

Osigurati kvalitetan zakonodavni okvir

Predsjednik Udruge Ivan Tešija izrazio je želju i zahtjeve članova da im država osigura kvalitetan zakonodavni okvir i sigurnost kako bi u skladu s njim mogli normalno živjeti, raditi i proizvoditi zdravu hranu, te plaćati svoje obaveze prema državi. Bez jasne i snažne potpore Ministarstva poljoprivrede, Vlade RH i EK nije moguće ostvariti razvoj poljoprivredne proizvodnje i opstanak ljudi na ovim prostorima, kazao je.

Zamolio je nadležne da se zauzmu za ostvarenju uvjeta za gospodarski, turistički i poljoprivredni razvoj krških područja, da se organizira i osigura otkup domaćih proizvoda i da se stvori i plasira na tržište jak i prepoznatljiv brand domaćih proizvoda, domaćeg mesa i mlijeka s naših krških pašnjaka.

Predsjednik Organizacijskog odbora profesor sa Sveučilišta u Zadru Jozo Rogošić ocijenio je je da da je najveći doprinos što je sada struka i politika svjesna da se u gospodarenju krškim pašnjacima i razvoju održivog ekstenzivnog stočarstva moraju mijenjati mnoge stvari, koje treba uskladiti s iskustvima i praksom iz drugih mediteranskih zemalja, članica EU.

Niz sudionika požalilo se na štete od vukova nad stadima i na sporo i neadekvatno djelovanje države, te ocijenilo da je na djelu apsurdna situacija prema kojoj su vukovi bolje zaštićeni od ljude i domaćih životinja. Zaključke simpozija Udruga će poslati Ministarstvu i Vladi Republike Hrvatske i tražiti sastanak radi rješavanja nagomilanih problema i oblikovanja dokumenata za novo referentno razdoblje.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!