16:47 / 29.12.2021.

Autor: Hina/HRT

Strah od omikrona spustio cijene nafte ispod 79 dolara

Crpljenje nafte

Crpljenje nafte

Foto: Ilustracija / Pixabay

Cijene nafte kliznule su u srijedu na međunarodnim tržištima ispod 79 dolara budući da je strah od utjecaja nove varijante koronavirusa na potražnju nadjačao prekide u opskrbi i pad zaliha u SAD-u. Cijena barela na londonskom je tržištu nakon podneva bila manja za 24 centa u odnosu na prethodno zatvaranje i iznosila je 78,70 dolara. Na američkom se tržištu barelom trgovalo oslabio 32 centa nižoj cijeni, od 75,65 dolara.

U zadnjim danima ove godine raspoloženje je na tržištu varira između straha od mogućeg utjecaja nove varijante koronavirusa omikrona na potražnju za naftom i poremećaja u opskrbi iz nekoliko velikih proizvođača.

- Tržišna je aktivnost znatno niža u vrijeme blagdana, a investitori cijene i dalje baziraju na pretpostavci da će globalni oporavak tek nakratko usporiti, ne i ozbiljnije posrnuti, tumači u bilješci analitičar OANDA-e Jeffrey Halley.

Većina na tržištu stavlja naglasak na blage simptome omikrona dok je osjetno veća zaraznost u drugom planu.

Cijene nafte podupiru pak prekidi proizvodnje u Ekvadoru, Libiji i Nigeriji, koje su u ovom mjesecu proglasile višu silu na pojedinim naftnim poljima zbog teškoća s održavanjem. Ulagače je ohrabio i pad zaliha sirove nafte u SAD-u u prošlom tjednu, za 3,1 milijun barela, prema izvješću Američkog instituta za naftu (API) koje citiraju tržišni izvori. Službeni tjedni podaci američke vlade bit će objavljeni kasnije u srijedu.

Investitori se polako okreću novoj godini i sastanku Organizacije zemalja-izvoznica nafte (OPEC) i njegovih saveznika koji će 4. siječnja ponovo razmotriti proizvodnu politiku i plan o povećanju proizvodnje u veljači za 400 tisuća barela dnevno. OPEC ni danas nije objavio cijenu barela košarice nafte svojih članica.


Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!