Štrajk u berlinskoj zračnoj luci, osoblje traži veće plaće

25.01.2023.

11:30

Autor: Hina/I.B.

Štrajk u njemačkoj zračnoj luci Berlin BrandenburgBER

Štrajk u njemačkoj zračnoj luci Berlin BrandenburgBER

Foto: Michele Tantussi / REUTERS

Otkazani su svi letovi u njemačkoj zračnoj luci Berlin BrandenburgBER u glavnom gradu Berlinu, objavio je operator, nakon što je osoblje počelo štrajkati zbog iznosa plaća.

U srijedu je trebalo biti 300 polijetanja i slijetanja s gotovo 35.000 putnika. Štrajk je počeo oko 3.30 ujutro.

Sindikat Ver.di pozvao je osoblje zračne luke na štrajk i na obustavu rada na jedan dan zbog nedovoljnog napretka u trima paralelnim pregovorima o plaćama.

- Nadamo se da je pritisak dovoljan, rekao je sindikalni predstavnik Enrico Ruemker i dodao da je njihov cilj pomak u pregovorima.

Rekao je da je zračna luka ponudila kolektivni ugovor na rok od 24 mjeseca prema kojem bi plaće porasle tri posto 1. lipnja te još dva posto 1. svibnja iduće godine.

- Kada pogledate koliko je visoka stopa inflacije i uzmete u obzir da kolegama s ovih prostora plaće nisu rasle puno, puno godina, ova ponuda je naravno pljuska kolegama, rekao je Ruemker.

Njemačka vlada trebala bi u srijedu objaviti godišnje gospodarsko izvješće. Nacrt ovog izvješća predviđa inflaciju od šest posto u 2023. i 2,8 posto u 2024., rekao je izvor za Reuters.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram, TikTok i YouTube!