12:45 / 15.03.2018.

Autor: HRT

Štrajkaši Dalekovoda traže podršku institucija i javnosti

Foto: Davor Visnjic/PIXSELL

Foto: Davor Visnjic/PIXSELL

Foto: - / PIXSELL

U sindikatu drže da bi novo smanjenje plaća do 20 posto rezultiralo masovnim odlaskom radnika i ugrozilo opstanak proizvodnje Dalekovoda.
Štrajkaški odbor Sindikata proizvodnje Dalekovod uputio je otvoreno pismo s pozivom institucijama i sudionicima javnoga života da podrže radnike Dalekovod proizvodnje d.o.o. iz Velike Gorice i Dugog Sela. Oni već treći dan štrajkaju za kolektivni ugovor želeći spriječiti daljnju eroziju prava iz rada i očuvati egzistenciju od daljnjih udara.

U sindikatu drže da bi novo smanjenje plaća do 20 posto, što predlaže nova Uprava na čelu s Gordanom Kolakom, rezultiralo masovnim odlaskom radnika i ugrozilo opstanak proizvodnje Dalekovoda.

Činjenica da Uprava nema nimalo sluha za brige radnika baca sumnju na ciljeve takve poslovne politike. Netko tko želi nastaviti i razvijati djelatnost društva ne bi ovako poticao odlaske najboljih iskusnih radnika za male novce, smatraju u sindikatu. Ističu i da je odaziv na štrajk među radnicima u pogonima čak 99 posto.

Za Kolaka pak kažu da glumi frajera odbijajući pregovore s legitimnim predstavnicima radnika. Prozivaju ga da radi o glavi radnicima, da je u tvrtku prije nekoliko mjeseci došao na temelju političkog zaleđa te da ga vlasnik, a to je dijelom i država, plaća prevelikim novcem za pokazane rezultate.

U nadi da će njegov apel naići na razumijevanje, Štrajkaški odbor poziva institucije i sudionike javnoga života da podrže legitimnu i zakonitu borbu sindikata i radnika protiv stručnjaka za domovinsku sigurnost koji će, skupa sa sličnima, iz Hrvatske uskoro istjerati i preostale radnike.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!