Štrajkovi i inflacija zakočili francusko gospodarstvo na početku godine

16.03.2023.

12:26

Autor: V.K./HRT/Hina

Štrajkovi i inflacija zaskočili francusko gospodarstvo

Štrajkovi i inflacija zaskočili francusko gospodarstvo

Foto: Gonzalo Fuentes / REUTERS

Francusko gospodarstvo trebalo bi skromno porasti u prvom tromjesečju zbog štrajkova i inflacije, a do sredine godine poticaj bi mu trebalo biti popuštanje cijena energije, objavila je u srijedu francuska agencija za statistiku.

Drugo po veličini gospodarstvo eurozone trebalo bi u prvom tromjesečju porasti za samo 0,1 posto u odnosu na prethodni kvartal i za 0,2 posto u drugom tromjesečju, navodi INSEE u gospodarskim procjenama.

Agencija je u veljači prognozirala da će gospodarstvo u prvom i drugom tromjesečju porasti po 0,2 posto, nakon što se u zadnja tri mjeseca prošle godine povećalo za 0,1 posto.

- Da bi dosegnulo vladinu prognozu iz proračuna za 2023. o 1-postotnom rastu aktivnosti gospodarstvo bi u trećem i četvrtom tromjesečju trebalo poraslti za oko 0,5 posto, istaknuo je glavni ekonomist INSEE-a Julien Pouget.

U prva tri ovogodišnja mjeseca aktivnost u energetskom i sektoru transporta zakočili su prosvjedi protiv vladinih planova o podizanju dobi za odlazak u mirovinu za dvije godine opteretili aktivnosti u energetskom i prometnom sektoru, objavio je INSEE.

Potrošnja kućanstva oporavit će se pak u prvom i drugom tromjesečju zbog nižih cijena energije koja će olakšati pritisak kućanstva, iako će taj efekt dijelom neutralizirati više cijene hrane, naveo je INSEE.

Inflacija bi se trebala pustiti sa siječanjskih 6,0 posto na 5,4 posto u lipnju zahvaljujući popuštanju pritiska cijena energije.

Kada se isključe cijene hrane i energije, rast cijena trebao bi ipak ubrzati, s 5,6 posto u siječnju na 6,4 posto u lipnju, uglavnom zbog poskupljenja prerađene hrane i usluga.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!