Štromar objasnio kako će se dolaziti do građevinske dozvole

04.04.2019.

20:57

Autor: P.F./HRT

-

-

Foto: - / -

Sustav se u potpunosti digitalizira, a na koji način će se ubuduće izdavati građevinske dozvole objasnio je ministar graditeljstva i prostornog uređenja Predrag Štromar u emisiji Tema dana.
Brže i jednostavnije do građevinskih dozvola, bez papirologije i čekanja, u potpunosti elektronski, bez biljega. To će prema najavama ministarstva graditeljstva donijeti nove zakonske izmjene.

Sustav se u potpunosti digitalizira, a na koji način će se ubuduće izdavati građevinske dozvole objasnio je ministar graditeljstva i prostornog uređenja Predrag Štromar u emisiji HRT-a Tema dana.

Investitor ili građanin koji treba dozvolu doći će do svojeg projektanta. Projektant će se prijaviti u sustav sa svojom karticom. Predložit će na kojoj građevinskoj čestici se treba nešto raditi. Referent će elektronski uputiti svim javnopravnim tijelima koja se trebaju javiti što sve treba napraviti. U 15 dana će dobiti svu dokumentaciju, pripremit će glavni projekt, pratit će kompletno što se sve događa u procesu s njegovim predmetom. Na kraju će na taj način dati zahtjev za građevinsku dozvolu. Opet će svi oni koji su javnopravna tijela prije sudjelovala da trebaju dati neke uvjete reći - da to je to ili ne to nije to, ovo nije dobro i vrlo brzo će se dobiti građevinska dozvola, objasnio je Štromar.

Na pitanje očekuje li HUP da će izmjene zakona o gradnji biti okidač za kapitalne projekte Ivan Križić iz radne skupina HUP-a za zakone o gradnji rekao je da je vrlo bitno naglasiti kako dopune i izmjene ovog zakona nadovezuju sa svojim problemima na probleme postojećeg zakona o gradnji.

- Ti problemi će sada biti puno vidljiviji s obzirom na digitalizaciju koji je najbolji dio ovih izmjena zakona jer ćemo moći jednostavnije pratiti cijelu proceduru. Što se tiče samih investicija mi u HUP-u kroz radnu skupinu smo najviše bojazni usmjerili na problem za sam e investitore odnosno na problem instituta šutnje koji se sada pojavljuje u ovom zakonu, odnosno dodatno se naglašava. Šutnja administracije koji propisuje da javnopravno tijelo ako ne izda svoju potvrdu smatra se da je to pozitivno riješilo za investitora. Takav pristup u budućnosti može investitoru dodatno zakomplicirati situaciju i otežati sveukupno velike investicije koje dolaze, rekao je Križić.

Kako se može zakomplicirati situacija i što je na to odgovorio ministar Štromar pogledajte u emisiji HRT-a Tema dana.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!