18:03 / 07.02.2022.

Autor: V.G./HRT/Hina

Stručnjaci podigli procjenu inflacije u eurozoni u 2022.

Inflacija

Inflacija

Foto: Ilustracija / Shutterstock

Ekonomski stručnjaci očekuju da će godišnja stopa inflacije u eurozoni u ovoj godini iznositi tri posto, znatno podigavši dosadašnju procjenu, pokazala je redovna tromjesečna anketa Europske središnje banke (ECB).

U prethodnoj anketi, objavljenoj krajem listopada prošle godine, inflacija u eurozoni trebala je u 2022., prema prosječnoj procjeni stručnjaka, iznositi 1,9 posto.

U 2023. trebala bi se spustiti na 1,8 posto, a u 2024. ostati više-manje stabilna, na 1,9 posto, predviđaju stručnjaci u anketi objavljenoj krajem prošlog tjedna.

Očekivanja rasta gospodarstva, pokazala je ECB-ova anketa, smanjena su pak .za ovu godinu, a povećana za 2023.

U ovoj bi godini 19-člano gospodarstvo tako trebalo porasti za 4,2 posto, za 0,3 postotna boda slabije no što su prognostičari koje je ECB anketirao prognozirali u izvješću objavljenom u listopadu prošle godine.

Za 2023. godinu podigli su pak procjenu rasta za pola postotnog boda, na 2,7 posto.

Daljnje usporavanje rasta očekuju u 2024. godini kada bi gospodarstvo trebalo porasti za 1,7 posto, pokazalo je istraživanje među profesionalnim prognostičarima koje ECB provodi svaka tri mjeseca.

Najnovije istraživanje provedeno je od 7. do 13. siječnja i temelji se na predviđanjima 62 stručnjaka, navodi se u priopćenju.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!