18:35 / 12.08.2018.

Autor: A.Š./HRT

Stručnjaci za aktivniju monetarnu politiku

Foto: ilustracija, Marko Lukunic/PIXSELL

Foto: ilustracija, Marko Lukunic/PIXSELL

Foto: - / PIXSELL

Kriza je, kažu stručnjaci, Hrvatsku uhvatila nespremnu te izazvala rast državnog duga i gubitak radnih mjesta. Da se to ne ponovi, savjetuju, treba aktivnija monetarna politika.
Hoće li ove godine zbog inozemnih kretanja porasti kamate - to je pitanje kojim se bave domaći i svjetski analitičari. Građani u Hrvatskoj trenutačno plaćaju skuplje kredite nego ostali građani EU, no kamate su niže nego prije nekoliko godina. Razlog tomu je Europska središnja banka koja kamatne stope već dulje drži na povijesno niskim razinama. Je li tomu došao kraj?

Kako će se kretati kamatne stope, stručnjacima je teško prognozirati. Mjere Europske središnje banke, koje utječu i na visinu kamata u hrvatskim bankama, zasad govore o razmjerno povoljnom zaduživanju. "Ako gledamo mjere Europske centralne banke onda možemo otprilike reći sa nekakvom sigurnošću da ove godine ne bi trebalo doći do rasta kamatnih stopa iako će Europska centralna banka smanjiti monetarne intervencije, ali će nastojati da kamatne stope zadrži na niskim razinama", smatra akademski voditelj JM Modula Dubravko Radošević

Dižete kredit - evo što trebate uzeti u obzir

Ta bi politika, prema procjenama, mogla trajati i do sredine 2019. No analitičari upozoravaju - središnja banka SAD-a već je tri puta blago povećala kamatne stope te trenutačno djeluje nesinkronizirano s Europskom središnjom bankom. "Postoje brojni rizici, jedan od rizika je Italija, Italija se nalazi u političkim ali i u ekonomskim problemima ako budu ti problemi narasli kao sistemski onda će morati djelovati Europska centralna banka", kaže Tihomir Domazet s Instituta za financije i razvoj Zagreb.

Neki od faktora mogli bi biti i rast cijena nafte, trgovinski rat te složeni globalni odnosi. U sklopu monetarne politike stručnjaci naglašavaju ulogu HNB-a koji trenutačno kontrolira visinu tečaja. "Problemi i pojave kao kamatna stopa, inflacija, švicarac ... jednostavno se moraju pretiti i kontrolirati. Ako kontrolirate samo jednu stvar onda se ostavlja mogućnost da vas druge varijable zaskoče i kreiraju vam probleme, znači cilj HNB-a mora bit praćenje više ekonomskih varijabli", upozorava financijski analitičar Neven Vidaković.

Kriza je, naglašavaju stručnjaci, Hrvatsku uhvatila nespremnu te je izazvala rast državnog duga i gubitak radnih mjesta. Ako ne želimo da se to opet dogodi, savjetuju, morala bi se aktivnije voditi monetarna politika.
Foto: ilustracija, Hrvoje Jelavic/PIXSELL

Foto: ilustracija, Hrvoje Jelavic/PIXSELL

Foto: - / PIXSELL

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!