07:00 / 25.09.2021.

Autor: Silvio Stilinović/Regionalni dnevnik/P.F./HRT

Stvaranje poticajnog radnog okruženja za razvoj i inovacije

Uvođenje novih tehnologija u industriju

Uvođenje novih tehnologija u industriju

Foto: Regionalni dnevnik / HRT

U Industrijskom parku u Novoj Gradiški s radom je počeo Centar kojemu je cilj omogućiti uvođenje novih tehnologija u nekoliko industrijskih grana te stvoriti poticajno radno okruženje za razvoj i inovacije.

Stručnjaci Centra žele omogućiti unapređenje konkurentnosti poslovnog sektora ne samo u Novoj Gradiški i Brodsko-posavskoj županiji, nego i u cijeloj regiji. Osigurat će infrastrukturu za istraživanje, razvoj i inovacije.

- Sedam kolaborativnih istraživačko razvojnih aktivnosti, od čega se najveći dio nalazi u metalnoj industriji. Obradi metala i strojarstvu. Zatim u prehrambenoj industriji, te u prometnoj industriji, objasnio je Adam Đanić, direktor Centra kompetencija u Novoj Gradiški.

Putem projekta poduzetnici će imati na raspolaganju najmoderniju tehnologiju na svijetu pa i umjetnu inteligenciju.

- Benefiti ovog projekta su prvenstveno razvoj softvera, primjena u industrijskom sektoru. To je zapravo najveći benefit. Tako da ne ostane sve samo na razvoju softvera, nego da to zaživi i primjenjuje se u stvarnom svijetu, istaknula je Danijela Jozić, ININ tvrtka-partner projekta.

Centar kompetencija zapošljava 10 istraživača, a očekuju i otvaranje 25 novih tehnološki orijentiranih tvrtki.

- Kroz tvrtke partnere, kroz suradnike i nove tehnološke tvrtke planirano je preko 100 novih zapošljavanja u industrijskoj zoni Nova Gradiška, najavio je Đanić.

- Kroz ovaj projekt vrijednosti 119 milijuna kuna se zapravo potvrđuje da u ovom projektu do izražaja dolaze tri posebna naglaska. To su znanje, inovacije i posljedica toga, naravno, razvoj i prosperitet, naglasio je /pročelnik UO za gospodarstvo i poljoprivredu Brodsko-posavske županije Željko Burazović.

Projekt se ostvaruje zahvaljujući sredstvima Europskog fonda za regionalni razvoj i uz podršku Ministarstva gospodarstva, poduzetništva i obrta od preko 78 milijuna kuna te grada Nove Gradiške.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!