17:46 / 25.11.2018.

Autor: Ivanka Bukulin/I.H./HRT

Subvencijama do jeftinijeg grijanja

-

-

Foto: - / -

Vlasnici obiteljskih kuća za subvenciju se mogu prijaviti do kraja godine, važno je samo da kotlove i peći nisu nabavili prije objave ovog natječaja.
Fond za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost građanima će sufinancirati nabavu i ugradnju sustava za korištenje obnovljivih izvora energije: s kotlom na biomasu ili pirolitičkim kotlom na drva ili s dizalicom topline. Predviđeno je 12 milijuna kuna, a subvencionira se od 40 do 80%, ovisno o području, najviše do 35 000 kuna za ugradnju sustava na biomasu ili do 45 000 kuna za sustave s dizalicom topline.

Natječaj će biti otvoren do kraja godine, odnosno dok se ne podijeli 12 milijuna kuna. Mogu se javiti vlasnici obiteljskih kuća. Subvencionira se nabava peći na pelete i drvnu sječku, pirolitičkih kotlova na drva, dizalica topline. Bit će podijeljeno 12 milijuna kuna, a Fond sufinancira od 40 do 80% troškova.

"Cilj je smanjiti emisije CO2, cilj je polako se odmicati od fosilnih goriva i zadovoljavati uvjete, kriterije i ciljeve koje si je RH postavila ispred Europske komisije", rekao je Mario Mihetec iz Fonda za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost.  Domaći proizvođači peći na pelete nadaju se da će, umjesto izvoziti, sada svoje proizvode više plasirati na našem tržištu. Subvencije će to potaknuti. Ulaganje u grijanje na obnovljive izvore dugoročno je isplativa investicija.

"Kada su u pitanju peleti, oni su generalno interesantni onima koji nemaju mogućnost priključka na plin, i negdje varijanta peć na pelete i plin, u ovom trenutku su, prije svega zbog niske cijene plina, negdje al pari", rekao je stručnjak za grijanje Danijel Srb.

Vlasnici obiteljskih kuća za subvenciju se mogu prijaviti do kraja godine, važno je samo da kotlove i peći nisu nabavili prije objave ovog natječaja.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!