07:07 / 24.04.2022.

Autor: Marijana Kranjec/T.D./Regionalni dnevnik/HRT

Subvencije za prodaju na Gradskoj tržnici u Bjelovaru

Tržnica u Bjelovaru

Tržnica u Bjelovaru

Foto: Regionalni dnevnik / HRT

Ulaganje u proizvodnju hrane - ulaganje je u budućnost, prepoznali su to u Bjelovaru. Gradska uprava stalno povećava potpore za poljoprivrednike, kojima se nudi čak 19 mjera. Jedna od njih su subvencije za prodaju na Gradskoj tržnici.  


Kad je prije desetak godina gospođa Blaženka postala umirovljenica, brzo je shvatila da s mirovinom trgovca neće lako živjeti. Stoga je odlučila iskoristiti neveliku okućnicu i baviti se onime što najbolje zna uzgojem voća i povrća.

- Površina je nešto manje od pola rali. Imam nešto voća, pretežno povrće sadim, rekla je Blaženka Kolesarić iz Bjelovara.

Na tržnici već godinama ima stalno mjesto i kupce te baš kao i četrdesetak OPG-ova s područja Bjelovara koristi se gradskom subvencijom za zakup prodajnih mjesta. 

- Sada za četiri kocke iznosi 3100 kuna i dobijem 50% subvencije. To mi koliko toliko znači, nije 3 tisuće, nego 1200, naglasila je Kolesarić.

Uz subvenciju za prodajno mjesto Ivanova obitelj koristi se i onom za podizanje plastenika, kojom Grad bez PDV-a pokriva 40% investicije. 

- Pod plastenicima imamo bliže 2,5 tisuće kvadrata, a bliže 5 hektara je pod površinom. Radi se još jedan novi plastenik, istaknuo je Ivan Bobinac iz Galovca.

Povrtlari, voćari i pčelari najčešći su korisnici mjera, a samo u posljednje četiri godine iskoristilo ih je gotovo 800 poljoprivrednika. 

Ne ukidamo mjere nego samo dodatno proširujemo naše mjere. Ta sigurnost upravo našim poljoprivrednim  proizvođačima može jamčiti da mogu krenuti u vlastitu proizvodnju jer znaju što ih očekuje u idućoj godini, rekao je Igor Brajdić, zamjenik bjelovarskog gradonačelnika.

Ove godine uvedene su potpore za izgradnju sustava za natapanje, a proizvođači sira i vrhnja mogu primjerice računati na pomoć u financiranju analize zdravstvene ispravnosti mlijeka, te troškova izdavanja sanitarne knjižice. Za sve mjere - ukupno 870 tisuća kuna iz proračuna. 

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!