11:08 / 13.06.2019.

Autor: HRT

Subvencioniranje stambenih kredita za svako dijete produljuje se za godinu dana

Foto: Patrik Macek/PIXSELL

Foto: Patrik Macek/PIXSELL

Foto: - / PIXSELL

Vlada je u četvrtak u Sabor uputila izmjene i dopune zakona o subvencioniranju stambenih kredita.
Vlada je u četvrtak u Sabor uputila izmjene i dopune zakona o subvencioniranju stambenih kredita, kojima se za svako dijete u obitelji omogućava dodatno subvencioniranje kredita u trajanju još jedne godine.

Svrha izmjena i dopuna zakona je omogućiti dodatno subvencioniranje kredita za još jednu godinu, u slučaju da podnositelj zahtjeva ili član njegova kućanstva ima maloljetnu djecu, odnosno ako pri podnošenju zahtjeva za sufinanciranjem dijete podnositelja zahtjeva ili člana njegovog kućanstva nema navršenih 18 godina.

Drugim riječima, pojasnio je potpredsjednik Vlade i ministar graditeljstva i prostornoga uređenja Predrag Štromar, svako dijete u obitelji omogućava dodatno subvencioniranje kredita u trajanju još jedne godine.

Štromar kaže da je u dvije godine primjene zakona 5.300 mladih obitelji dobilo subvencije, s tim da je u 2018. broj zahtjeva porastao za 23 posto. U tim obiteljima ukupno je rođeno više od šesto djece. 

Podsjeća da subvencije čine od 30 do 51 posto rate kredita tijekom pet godina, a za svako dijete koje se rodi produžuju se dvije godine.

Za provođenje zakona u državnom proračunu za 2019. godinu osigurano je 80 milijuna kuna. To uključuje 42 milijuna kuna za plaćanje subvencija iz 2017. godine, 34 milijuna kuna za plaćanje subvencija iz 2018. i četiri milijuna kuna za nove subvencije koje će se odobriti krajem ove godine. 

Za 2020. godinu planirano je 114 milijuna kuna, a za 2021. godinu 150 milijuna kuna.

Smanjenje kamata i 10-godišnja zabrana najma i prodaje u POS-u

Vlada je u Sabor uputila konačni prijedlog izmjena i dopuna zakona o društveno poticanoj stanogradnji (POS).  

Cilj predloženih izmjena je, kako je rečeno, osim izgradnje omogućiti i kupnju stanova za državne i javne službenike i namještenike deficitarnih zanimanja te spriječiti zloupotrebe javnih sredstava u korištenju stanova. 

Naime, u odnosu na prijedlog zakona u prvom saborskom čitanju dodane su odredbe koje se odnose na sprječavanje zloupotrebe javnih sredstava u korištenju stanova uvođenjem zabrane davanja u najam ili prodaju stanova kupljenih prije 10 godina od dana stupanja na snagu Zakona o POS-u, što se definira upisom u zemljišne knjige.

To će se definirati kupoprodajnim ugovorom, kako bi se, kazao je Štromar, stanovi zaista koristili za namjenu za koju su građeni i za koju država izdvaja javna sredstva. 

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!