15:30 / 20.11.2018.

Autor: I.G./M.M./HRT

Subvencionirat će se energetska obnova obiteljskih kuća

-

-

Foto: - / -

Energetske obnove, instalacije solarnih panela, vjetroelektrana, ulaganje u energane na biomasu. Posla će biti iduće desetljeće, a kažu odgovorni i novca.
Korištenje obnovljivih izvora energije, ušteda i mogućnosti - neke su od tema konferencije KODE održane u Varaždinu.

Doznali smo da najviše energije dobivamo iz hidroelektrana - čak 28 posto, a još uvijek zaostajemo za Europom u korištenju sunčeve te energije vjetra. Dobra je pak vijest da nas do 2022. čeka snažan građevinski investicijski ciklus. Energetski će se obnavljati javne zgrade ali i obiteljske kuće. 

Nakon subvencioniranja stambenih kredita za mlade, ministarstvo će uskoro subvencionirati i energetsku obnovu obiteljskih kuća. Jer upravo zbog dotrajalosti i loše izolacije gubimo previše dragocjene energije. 

"Još je prerano govoriti kad će to biti, ali moramo stvoriti model da jednokratna prijava i procedura prođe. Očekujemo u siječnju ili veljači da ćemo imati sve informacije", rekao je Predrag Štromar, potpredsjednik Vlade i ministar graditeljstva.

Hrvatska kreće u graditeljsku ofenzivu. Energetske obnove, instalacije solarnih panela, vjetroelektrana, ulaganje u energane na biomasu. Posla će biti iduće desetljeće, a kažu odgovorni i novca.

Iz Varaždina kreće još jedna inicijativa - edukacija inženjera za obnovljive izvore energije.

"Postoji već u Šibeniku studij, ali mi ovdje imamo sve resurse - imamo studij i gospodarstvenike gdje bi mladi ljudi mogli proći praksu, naučiti sve iz iskustva", rekao je Ivan Čehok, varaždinski gradonačelnik.

Projekti su tu pred završetkom - poput instalacije solarnih panela na pogon - Kalnika. Građanima i gospodarstvenicima političari poručuju da prate javne pozive na internetskim stranicama Ministarstva graditeljstva.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!