Sud u Amsterdamu odbio zahtjev sankcioniranog SBK Art-a i Saifa Alketbija

14.06.2023.

18:58

Autor: T.V./HRT/Hina

Fortenova grupa

Fortenova grupa

Foto: HTV / HRT

Sud u Amsterdamu odbio je još jedan zahtjev sankcioniranog SBK Art-a i Saifa Alketbija da se Fortenova Group STAK-u zabrani održavanje sutrašnje skupštine imatelja depozitarnih potvrda na kojem odlučuju o imenovanju Fabrisa Peruška u uprave nizozemskih društava, izvijestili su u srijedu iz Fortenove.

- Sudac za privremene mjere Suda u Amsterdamu je, nakon održanog usmenog saslušanja stranaka, odbio zahtjeve SBK Art-a i Saifa Alketbija da se Fortenova Group STAK-u zabrani održavanje sutrašnje skupštine imatelja depozitarnih potvrda na kojem imatelji odlučuju o imenovanju Fabrisa Peruška u uprave nizozemskih društava, navodi se u priopćenju.

Hitno ročište, kako se navodi, održano je po zahtjevu od 8. lipnja 2023. te je održano u ponedjeljak (12. lipnja).

Iz Fortenove u priopćenju ističu kako je "SBK Art, između ostaloga, tražio zaustavljanje skupštine na kojoj će imatelji depozitarnih potvrda glasovati o imenovanju Fabrisa Peruška, glavnog izvršnog direktora Fortenova grupe direktorom upravljačkih kompanija Fortenova grupe u Nizozemskoj, o tehničkim izmjenama dokumenata krovne udruge Fortenova STAK Stichting te izmjenama statuta Fortenova grupe koje reflektiraju konverziju temeljnog kapitala iz kuna u euro".

S obzirom na hitnost prijedloga i predstojeću skupštinu sutra, Sud u Amsterdamu odbio je zahtjev bez detaljnog obrazloženja koje će uslijediti naknadno", navodi se u priopćenju te dodaje kako će o ostalim točkama zahtjeva Sud u Amsterdamu također odlučiti naknadno.

- Odbijanje novog zahtjeva SBK Art-a jedna je u nizu odluka nizozemskih sudova kojom se odbijaju pokušaji miješanja sankcionirane osobe u korporativne odluke Grupe, zaključuje se u priopćenju Fortenove.

Inače, u vlasničkoj strukturi Fortenove SKB ART (pravni subjekt koji ima udjel ruskog Sberbankov u Fortenovi) drži 42,5 posto, dok ruski VTB Europa ima 7,39 posto.

Fortenova grupa je potkraj travnja ove godine započela s međunarodnim procesom ispitivanja interesa potencijalnih investitora za kupnju udjela u Fortenova Group MidCo B.V., nizozemskoj kompaniji koja je vlasnica Fortenova grupe d.d. U priopćenju koje su tada objavili bilo je navedeno da sankcionirani suvlasnici odnosno ruske banke Sberbank i VTB, imaju 49,9 posto suvlasništva u Fortenova grupi. Iako sama Fortenova grupa nije pod sankcijama, sankcionirano suvlasništvo znatno otežava poslovanje i negativno utječe na vrijednost kompanije za sve dionike, istaknuli su tada iz Fortenove, uz objašnjenje i kako, nakon neuspjelih pokušaja Sberbanke da proda svoje udjele u Grupi, više nema "ostvarivih mogućnosti za prodaju samo udjela SBK Art ili Sberbanke".

No, početkom ovog tjedna mediji su prenijeli kako nitko od potencijalno zainteresiranih ulagača za kupnju Fortenova grupe u zadanom roku do 3. lipnja nije dostavio neobvezujuću ponudu, o čemu je Uprava obavijestila dioničare pismom, u kojem je navela i da se razmatraju alternativne opcije kako bi se pronašlo rješenje za osiguranje održivosti poslovanja.

S obzirom na takav ishod prve faze procesa prodaje MidCo-a, menadžment Fortenova grupe zaključio je da prodaja MidCo-a trećoj strani trenutno nije ostvariva. Uprava Fortenova grupe će nastaviti tražiti rješenje za sankcionirano suvlasništvo zajedno s najvećim nesankcioniranim dioničarima, uz fokus na održavanje iznimnih rezultata iz operativnog poslovanja, prenijeli su mediji početkom ovoga tjedna.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram, TikTok i YouTube!