Sud u slučaju Agrokor odbio žalbu Ministarstva financija

12.10.2022.

14:01

Autor: P.F./Hina

Sud

Sud

Foto: Ilustracija / SHUTTERSTOCK

Visoki trgovački sud u Zagrebu odbio je žalbu Ministarstva financija na rješenje kojim je prekinuta izvanredna uprava nad 46 neodrživih društava Agrokora u kojoj se navodilo i da nisu plaćene porezne obveze od 154,5 milijuna kuna nastale nakon otvaranja postupka izvanredne uprave.

Porezna uprava Ministarstva financija podnijela je žalbu zbog bitne povrede odredaba postupka navodeći da je prvostupanjski sud utvrdio da je postupak izvanredne uprave završen u odnosu na navedena neodrživa društva, no da iz obrazloženja ne proizlazi način provođenja nagodbe u odnosu na svako pojedino neodrživo društvo.

Trgovački sud u Zagrebu u srpnju je donio rješenje kojim je završen postupak izvanredne uprave nad 46 neodrživih društava njihovim pripajanjem Agrokoru kao preuzimatelju, među kojima su Ledo, Jamnica i Konzum.

Po pravomoćnosti ovog rješenja, isto će se dostaviti sudskom registru Trgovačkog suda u Zagrebu radi brisanja dužnika Agrokora d.d., navodilo se u rješenju koje je potpisala sutkinja Nevenka Siladi Rstić.

Svrha i cilj postupka izvanredne uprave bila je, prema tzv. lex Agrokoru, zaštita održivosti poslovanja trgovačkih društava od sistemskog značaja za Republiku Hrvatsku koja svojim poslovanjem samostalno ili zajedno s ovisnim i povezanim društvima utječu na ukupnu gospodarsku, socijalnu i financijsku stabilnost u Hrvatskoj.

Prihvaćenom i potvrđenom nagodbom vjerovnika Agrokora, između ostalog, bila su posebno razvrstana tzv. ''održiva'' i ''neodrživa'' društva, prijenos dionica i poslovnih udjela u održivim društvima te prijenos imovine neodrživih društava na novoosnovana ''zrcalna'' društva.

U odnosu na održiva društva je postupak izvanredne uprave završio nad svakim od njih zasebno. Sud je donosio rješenja nakon provedbe prijenosa dionica ili poslovnih udjela na Fortenova grupu, a radilo se o trideset tvrtki.

S druge strane, nagodbom vjerovnika Agrokora bio je definiran i način završetka postupka izvanredne uprave nad neodrživim društvima onima čije su obveze veće od njihove imovine i u kojima se vjerovnici djelomično namiruju prijenosom imovine na drugo društvo koje su vjerovnici odredili.

Riječ je o 46 neodrživih društava čija je imovina prenesena kao gospodarska cjelina ili pojedinačna imovina na "zrcalna" operativna društva. Primjerice, imovina Konzuma d.d. prebačena je na novoosnovano društvo Konzum plus d.o.o., navodi se u sudskom rješenju.

Izvanredni povjerenik je lani u listopadu obavijestio sud da su zaključeni ugovori o pripajanjima te da je nadležnim registarskim sudovima podnio prijedloge za upise pripajanja neodrživih društava Agrokoru d.d.

Međutim, uvidom u registarska rješenja, utvrđeno je da tada još nije provedeno pripajanje svih neodrživih društava dužniku Agrokoru d.d. jer je Visoki trgovački sud ukinuo prvostupanjska registarska rješenja o pripajanju za Konzum, Ledo i Jamnicu te je stoga izvanredni povjerenik pozvan na spis priložiti i ta rješenja s klauzulom pravomoćnosti, navodilo se u rješenju.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!