19:20 / 23.01.2018.

Autor: HRT

Sudbina Petrokemije ovisi o odluci Bruxellesa?

Foto: Boris Scitar/Vecernji list/PIXSELL

Foto: Boris Scitar/Vecernji list/PIXSELL

Foto: - / PIXSELL

Iako je PPD povećao svoje isporuke, iz Uprave Petrokemije ovaj tjedan očekuju postizanje dogovora s Inom i normalizaciju isporuke plina.
Unatoč Ininoj obustavi plina, Petrokemija svaki dan proizvodi i isporučuje uobičajenih četiri tisuće tona umjetnoga gnojiva. Iako je PPD povećao svoje isporuke, iz Uprave Petrokemije ovaj tjedan očekuju postizanje dogovora s Inom i normalizaciju isporuke plina. No dugoročnu stabilnost tvrtke mogu osigurati samo hitna dokapitalizacija i privatni investitori.

"Dok je god plina, radit će se, naravno, ali govorimo o tome da to sve skupa nema smisla ako ne završi priča oko dokapitalizacije i time se stvore sve pretpostavke za pravo restrukturiranje Petrokemije", rekao je predsjednik Uprave Petrokemije Đuro Popijač.

"Nažalost, od travnja do sada proces nije uspješno dovršen i on se sada odgađa na sljedeća tri mjeseca s obzirom na to da je potrebno odobrenje Europske komisije i da se sudionici u procesu moraju dogovoriti. Tako da ćemo im dati dovoljan broj dana da se nađe nekakav odgovor, ali sigurno da nije trajno rješenje da se plin isporučuje, a da se ne plaća", rekao je član Uprave Prvog plinarskog društva Damir Spudić.

Jesu li se ulaskom u Europsku uniju promijenile višegodišnje navike u funkcioniranju našega gospodarstva te zašto se za dokapitalizaciju Petrokemije čeka zeleno svjetlo iz Bruxellesa, za HRT je analizirala dopisnica Jasna Paro.

"To je uobičajena i normalna procedura. Od država članica se očekuje da poštuju pravila zajedničkog tržišta i naravno najvažnije je da se ne remeti tržišno natjecanje. Državne potpore nisu zabranjene, ali je uvijek pitanje jesu li one legalne i jesu li u skladu s europskim propisima. Stoga sve države članice u pravilu pitaju Europsku komisiju za mišljenje i to smo učinili i mi. Komisija najčešće i odobrava takvu pomoć ako ona ima za cilj da to poduzeće može samostalno i uspješno poslovati i dalje. Ta pomoć je uvijek vremenski ograničena i ona je uvijek jednokratna. No, ne mora nužno Europska komisija odobriti pomoć za svako poduzeće koje ima poslovnih problema", kazala je Jasna Paro. 

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!