15:34 / 23.03.2019.

Autor: Ivanka Bukulin Zlatović/HRT

Sudska praksa u slučaju Franak

-

-

Foto: - / -

Konverzijom su njihovi krediti izjednačeni s onima vezanima za euro, no je li vraćeno preplaćeno?
Prošla su gotovo dva desetljeća od kada su mnogi građani stavili svoj potpis na ugovor o podizanju kredita u švicarskim francima. Većina ni godinama poslije nije dočekala odštetu. Konverzijom su njihovi krediti izjednačeni s onima vezanima za euro, no je li vraćeno preplaćeno? Što je s onima kojima banke nisu priznale pravo na konverziju? Umjesto parcijalnih rješenja u sudskim procesima, oštećeni traže zakon.

Već tjedan dana Božo Ivošević svoj godišnji odmor provodi na Markovu trgu. Prosvjeduje i traži od zastupnika i ministra da donesu poseban zakon, tzv. Lex Franak, prema kojem bi za sve korisnike kredita u švicarskim francima vrijedila ista pravila.

Ni nakon toliko godina ne zna na čemu je. Jer neki sudovi dosuđuju u korist banaka, drugi u korist dužnika. A još se ne zna ni mišljenje Vrhovnog suda o konverziji.

A vrijeme curi. Za preplaćene kamate, uskoro, 14. lipnja., na snagu stupa zastara potraživanja. Zato je krajnji trenutak za tužbe.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!