Sufinanciranje malih solarnih elektrana na obiteljskim kućama

13.08.2019.

16:35

Autor: Sara Badžek/M.J./HRT

default error photo
Fond za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost najavio je sufinanciranje malih sunčanih elektrana na obiteljskim kućama. Iako se natječaj očekuje tek najesen, Varaždinci su već krenuli s prvim koracima do prijave.
Fond za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost najavio je sufinanciranje malih sunčanih elektrana na obiteljskim kućama. Iako se natječaj očekuje tek najesen, Varaždinci su već krenuli s prvim koracima do prijave.

Prednosti korištenja sunčanih elektrana neki su već odavno prepoznali. Jedna od njih je ušteda na energentima.

- Mi smo u Križevcima imali projekt da građani ulažu u javne elektrane i jako je bila dobra zainteresiranost. Naravno da je jako dobro ako imaju na svojem krovu i proizvode struju za sebe, jer će se već nakon 7 godina isplatiti, kazala je Sanela Mikučić, voditeljica projekata Zelene energetske zadruge.

Nakon najave Fonda da će raspisati natječaj za sufinanciranje malih solarnih elektrana na obiteljskim kućama, u gradu Varaždinu odlučili su građanima olakšati postupak. Na adrese oko 11.700 kućanstava stići će pismo za iskaz interesa. Provjera isplativosti i izrada projekta bit će im besplatni.

- Kad fond raspiše natječaj da imamo gotovu aplikaciju i da uzmemo što više novca za građane. građani neće imati troškove, odradit će centar kompetencija, trošak kada idu u izvedbu, rekao je zamjenik varaždinskog gradonačelnika, Zlatan Avar.

- I mi ćemo do 20. rujna primati iskaze o interesu građana u kojem ćemo odmah moći napraviti analizu isplativosti. Za to nam je važno koliko troše mjesečno na struju, položaj krova postavljanja elektrana i tehnički elementi popu toga je li je kuća legalizirana, objasnio je Alen Kišić, direktor Centra kompetencije za obnovljive izvore energije.

S koliko će novca fond subvencionirati troškove same aplikacije, još se ne zna.

- Sama vrijednost elektrane ovisi o njezinoj snazi, procjena potrošnje četveročlane obitelji je 2kw tako da to je investicija od oko 20 do 25 tisuća kuna. Mi očekujemo da će biti 40 posto subvencija, što znači da bi za 5-6 godina isplatili elektranu, dodao je Kišić.

Prema izračunima potrošnje jedne obiteljske kuće u Varaždinu, ugradnjom sunčanih ćelija, Varaždinci bi na računima mogli uštedjeti i 60 posto.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram, TikTok i YouTube!