19:00 / 11.01.2022.

Autor: HRT/Hina

Suglasnost NO 3. maja za nastavak gradnje broda za rasute terete

Brodogradilište 3. Maj

Brodogradilište 3. Maj

Foto: Dnevnik HTV / HRT

Iz brodogradilišta 3. maj u utorak su izvijestili putem Zagrebačke burze da je Nadzorni odbor dao suglasnost direktoru Ediju Kučanu za potpis ugovora s kanadskim naručiteljem Algoma Central Coprporation o završetku novogradnje 527.

Novogradnja 527 je samoiskrcavajući brod za rasuti teret, kakve je 3. maj već gradio za Algomu, a zadnji u nizu bio je isporučen u rujnu 2020.

Ovaj je dugačak 225 metara, u fazi je gradnje na navozu i dosad je odrađena trećina posla. Problem s tom novogradnjom bio je što se sve do rujna 2020. vodio kao dio stečajne mase Uljanika, pa 3. maj s tom novogradnjom nije mogao ništa.

U ljeto 2021., u četvrtom krugu prodaje te novogradnje putem dražbe, 3. maj je preuzeo vlasništvo nad tim nezavršenim brodom, čija je vrijednost procijenjena na 74,3 milijuna kuna. Vlada je potkraj srpnja odobrila i državno jamstvo za kreditno zaduženje 3. maja u svrhu osiguranja sredstava za sudjelovanje na javnoj dražbi za kupnju te novogradnje, a kredit je bio u iznosu od 7,4 milijuna kuna uvećano za troškove kamata i naknada.

Početkom rujna lani novogradnja 527 tako je postala i formalno vlasništvo 3. maja, a u riječkom brodogradilištu krenuli su potom u razgovore s originalnim naručiteljem oko dovršetka broda. U današnjem priopćenju ne navodi se ugovorena cijena broda.


Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!