11:48 / 25.04.2019.

Autor: HRT/Hina

Suglasnost Plinacrou za jamstvo LNG-u Hrvatska

Arhivska fotografija, snimio Patrik Macek/PIXSELL

Arhivska fotografija, snimio Patrik Macek/PIXSELL

Foto: - / PIXSELL

Vlada je u četvrtak dala suglasnost Plinacro-u za davanje garancije (jamstva) za društvo LNG Hrvatska u korist Ministarstva mora, prometa i infrastrukture u iznosu od dva milijuna eura.
Vlada je u četvrtak dala suglasnost Plinacro-u  za davanje garancije (jamstva) za društvo LNG Hrvatska u korist Ministarstva mora, prometa i infrastrukture u iznosu od dva milijuna eura.

Ministar zaštite okoliša i energetike Tomislav Ćorić rekao je da je Vladina suglasnost sukladna sklopljenom ugovoru o koncesiji pomorskog dobra u svrhu gradnje gospodarskog korištenja luke od posebne namjene, industrijske luke za terminal za ukapljeni prirodni plin.

- Društvo LNG Hrvatska treba Ministarstvu mora, prometa i infrastrukture dostaviti garanciju za dobro izvršenje posla u vrijednosti pet posto investicije, odnosno u iznosu od dva milijuna eura - naveo je Ćorić.

Dodao je  da će u cilju pružanja potpore društvu LNG Hrvatska u realizaciji projekta, Plinacro sklopiti ugovor o garanciji s LNG-jem Hrvatska, u korist Ministarstva mora, prometa i infrastrukture za sve potrebne realizacije ugovora o koncesiji.

Pojasnio je da je sukladno zakonu Plinacro kao društvo u vlasništvu RH za davanje jamstava mora ishoditi suglasnost Vlade. 

Na sjednici Vlade prihvaćen je i prijedlog zakona o izmjenama i dopunama Zakona o tržištu nafte i naftnih derivata, kojim se uz ostalo  definiraju novi rokovi za formiranje čuvanja obveznih zaliha i ublažavaju ograničenja u vezi s mogućnosti čuvanja obveznih zaliha izvan državnog područja zemlje članice.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!