Šuker: Siguran sam da Marić radi na mjerama za gospodarstvo

12.03.2020.

10:54

Autor: T.D./Hina

Foto: Patrik Macek/PIXSELL

Foto: Patrik Macek/PIXSELL

Foto: - / PIXSELL

Šuker napominje da su zakonske izmjene tehničke naravi, predlažu se radi dosljednog prijenosa europske Direktive Solventnost II
Saborski zastupnik Ivan Šuker (HDZ) izrazio je u četvrtak uvjerenje kako ministar financija Zdravko Marić radi na mjerama koje treba poduzeti da hrvatsko gospodarstvo ne bi potonulo zbog učinka pandemije koronavirusa.

- Ministar Marić ima veliko iskustvo iz krize 2008., siguran sam da se s kolegama iz Ministarstva koristi njime i sa svim raspoloživim podacima radi na mjerama koje treba poduzeti kako naše gospodarstvo ne bi potonulo u nečemu na što ne možete utjecati, rekao je Šuker u saborskoj raspravi o izmjenama Zakona o osiguranju, očito imajući na umu utjecaj pandemije koronavirusa.

O predloženim izmjenama, koje su dobile potporu i HDZ-a i SDP-a, Sabor je raspravljao kraće od pola sata, naime, nisu se pojavili prijavljeni govornici Ivan Lovrinović (PH), Grozdana Perić (HDZ), te SDP-ovi Saša Đujić i Gordan Maras.

Šuker napominje da su zakonske izmjene tehničke naravi, predlažu se radi dosljednog prijenosa europske Direktive Solventnost II, no ističe kako je rasprava o njima prilika da se progovori o aktualnoj situaciji izazvanoj koronavirusom i negativnim učincima na gospodarstvo.

Ovo je prilika da progovorimo o segmentu financijskog sektora koji ima novce i u kriznim situacijama može sudjelovati u Vladinim projektima za pomoć gospodarstvu, kaže zastupnik i navodi kako je ukupna aktiva društava za osiguranje na kraju prošle godine iznosila 45, 4 milijardi kuna.

Predložene zakonske izmjene podržava i SDP, čiji Boris Lalovac ističe da idu u smjeru jačanje tržišta osiguranja. Hvali i obvezu ishođenja prethodnog odobrenja od Hanfe za obavljanje funkcije člana nadzornog odbora društva za osiguranje.

Svim institucijama koje Hanfa kontrolira potrebno je njezino odobrenje, ne samo za člana uprave, nego i nadzornog odbora, rekao je Lalovac.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!