09:29 / 30.11.2018.

Autor: HRT

Summit G20 u Buenos Airesu

Foto: twitter @g20org

Foto: twitter @g20org

Foto: - / -

Glavni grad Argentine Buenos Aires spreman je za dvodnevni summit čelnika najrazvijenijih zemalja svijeta G-20.
Sastanak na vrhu 20 najrazvijenijih država svijeta (G20) počeo je danas u Buenos Airesu. Iduća dva dana čelnici G20 raspravljat će o globalnim gospodarskim problemima, financijskoj stabilnosti i političkim žarištima.

Jedna od tema u fokusu summita G20 je i ukrajinska kriza. Europska unija je ujedinjena u podršci ukrajinskom suverenitetu i teritorijalnom integritetu i produžit će ekonomske sankcije Rusiji i sljedeći mjesec, potvrdio je predsjednik Europskog vijeća. "Pozvao bih lidere na ovom summitu da ozbiljno razmatraju stvarne probleme kao što su trgovinski ratovi, tragična situacija u Siriji i Jemenu te ruska agresija u Ukrajini. Ne vidim razloga da lideri G-20 ne bi suvislo raspravljali o rješavanju tih problema. Posebno zato što su svi instrumenti u njihovim rukama", istaknuo je Donald Tusk.

"Imam dobre vijesti za američkog predsjednika jer je, u skladu s preuzetim obvezama, u srpnju uvoz plina iz SAD-a u Uniju povećan za 52 posto, a soje za čak 100 posto", rekao je predsjednik Europske komisije Jean-Claude Juncker.

Na samom početku summita stigle su i druge dobre vijesti za gospodarstvu okrenutog Trumpa. Nova era trgovinskih odnosa, vjeruju mnogi, počinje sporazumom između SAD-a, Kanade i Meksika, koji zamjenjuje NAFTU iz 1994.

SAD, Kanada i Meksiko potpisali sporazum o slobodnoj trgovini

Sporazum još moraju ratificirati parlamenti.

Prije sastanka G-20 Vladimir Putin sudjelovao je na skupu zemalja BRICS-a: Brazila, Indije, Kine, Južne Afrike i Rusije. Govorio je o mogućoj novoj utrci u naoružavanju, i okomio se na uvođenje međunarodnih sankcija.

"Protuzakonite, jednostrane sankcije su se proširile, protekcionističke mjere se primjenjuju mimo povelje UN-a, pravila WTO-a i drugih normi. Sve to negativno utječe na ozračje suradnje u međunarodnoj areni, rezultira prekidom poslovnih veza, pomanjkanjem povjerenja među sudionicima te uništava temelje svjetske ekonomije", smatra predsjednik Rusije.

Putina zato očito manje uznemirava odgovornost Saudijske Arabije u ubojstvu Jamala Khashoggija i za stradanja u Jemenu.

Saudijski prijestolonasljednik ostao po strani na fotografiji G20

O tome će s princom Mohamedom bin Salmanom zato razgovarati britanska premijerka Theresa May.

Njemačka kancelarka Angela Merkel kasnila je u Argentinu jer je zbog kvara njezin Airbus morao prisilno sletjeti u Kelnu.

Provjerava se moguća kriminalna pozadina kvara zrakoplova njemačke vlade

Objašnjeno je kako nikakve sumnje na sabotažu nije bilo pa je kancelarka ubrzo nastavila put.
Foto: Pixabay

Foto: Pixabay

Foto: - / -

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!