07:00 / 21.03.2022.

Autor: Ivica Grudiček/T.D./Dnevnik/IMS/HRT

Sunce je u zenitu, a Krešimirova fotonaponska elektrana u punome pogonu

Energetski samodostatna kućanstva

Energetski samodostatna kućanstva

Foto: Dnevnik / HRT

Strah od velikog poskupljenja režija zbog podivljalih cijena energenata uvukao se među naše građane. Stezanje remena redukcijom grijanja i potrošnje električne energije ostavlja iza nas život na koji smo se naviknuli. No donosimo pozitivnu priču o građanima i mjestima koji se prvog travnja ne moraju pribojavati.


Sunce je u zenitu, a fotonaponska elektrana Krešimira Konfica u punome pogonu proizvodi gotovo 5 kilovatsati struje. Ovaj inženjer elektrotehnike iz Križevaca samo žali što je nije instalirao prije.

- Da sam neke stvari znao koje danas znam još bih si jaču napravio. Odlučio sam se na to jer imam grijanje na električnu energiju, nemam plina u kući, rekao je Krešimir Konfic iz Križevaca.

Susjed Koščević na svome pak krovu ima ćelije koje proizvode 10 kilovatsati struje. Kuća od dvjestotinjak četvornih metara gotovo je energetski neovisna.

- Imali smo račune 800 - 900 kuna mjesečno. Od prošle godine kad smo je pustili u pogon u četvrtom mjesecu, dobili smo račun u prosincu,  dok je bila manja količina sunca - 650 kn, istaknuo je Mario Koščević iz Križevaca.

Dok je sunca - solarna elektrana proizvodi struju, a višak distribuira u mrežu. Tijekom noći i nepovoljnijeg vremena iz te mreže struju crpi. Pa mu distributer dođe kao baterija.

- U nekih pet godina investiciju bi isplatili. Nakon toga je sva ova struja besplatna, rekao je Mario Koščević.

Do 2030. Križevci žele postati energetski samodostatan grad. Pa sufinanciraju projektnu dokumentaciju i izgradnju solarnih elektrana.

- Sufinanciramo do 4 tisuće kuna maksimalno po projektu, odnosno 40 posto ukupne investicije opreme, rekao je Mario Rajn, gradonačelnik Križevaca.

Interes raste, od nekoliko zainteresiranih do na posljednjem natječaju njih pedesetak.

- Mi smo počeli tako da kad susjed vidi kod susjeda fotonaponsku elektranu, da će se zainteresirati, ali i današnje cijene energije ih na to ohrabruju. rekao je Rajn.

Cilj je da kuće, ali i zgrade postanu energetski samodostatne. Time se vodi aktualna zelena politika Europske unije.

- Kad se na Krku ujutro probudim i imam svoju kišnicu, svoju vodu, uberem kadulju, mentu, melisu u dvorištu i napravim čaj na vlastitoj struji koja je došla od sunca. Ja sam slobodan čovjek, istaknuo je Vjeran Piršić, Udruga "Eko Kvarner".

Ovi se ljudi većih poskupljenja struje i grijanja ne boje. Barem sljedeća dva desetljeća koliko traje jamstvo za elektranu.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!