16:39 / 27.07.2018.

Autor: K.B.P./I.H./HRT

Suncokretima nedostaje sunce

-

-

Foto: - / -

Nastave li se učestale oborine, to će utjecati i na kakvoću zrna, a tu su poljoprivrdenici nemoćni. Sve ovisi o vremenu.
Nakon što je žetva ječma i uljane repice uranila, a žetva pšenice se zbog kiša odužila, i žetva suncokreta bi mogla proći slično. Nastave li se učestale oborine, to će utjecati i na kakvoću zrna, a tu su poljoprivrdenici nemoćni. Sve ovisi o vremenu.

Josip Hikl
, proizvođač suncokreta iz Harkanovca, obilazeći svojih 30 hektara, strahuje za ovogodišnji urod. Malo je sunca, a puno kiše. Suncokret je sada u fazi nalijevanja zrna, oplodnja je bila dosta dobra. Evo vidi se da su čak unutranja zrna popunjena. Njemu je sada potrebno sunce, njemu treba puno sunačnih dana da bi bio dobar i kvalitetan u žetvi, kaže.

Prevelike količine oborina mogle bi se odraziti na rodnost ove uljarice, na smanjenje zrna kao i na uljnost. Moguća je pojava i bolesti. Ove je godine na području Hrvatske prosječno zasijano 35.000 hekatra suncokreta. No potrebe za ovom uljaricom su veće. Bude li sve kako treba, dobrom prinosu nada se i čepinska uljara.

Baš poput vremena promjenjiva je i cijena otkupa. Odredit će je tržište.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!