08:23 / 18.04.2018.

Autor: D.M./HRT

Šunjerga i Sirovica: Najveći gubitnici su vlasnici dionica Agrokora

-

-

Foto: - / -

U Studiju 4 stanje u Agrokoru komentirali su Marina Šunjerga iz Večernjeg lista i novinar HRT-a Mladen Sirovica.
Potpredsjednica Vlade i ministrica Martina Dalić jučer je na Bledu s ministrima gospodarstva iz regije razgovarala o trenutnoj situaciji i daljnjim koracima u rješavanju stanja u Agrokoru. Istaknula je kako je postignuti načelni sporazum s vjerovnicima Agrokora veliki korak prema konačnoj nagodbi, a cilj je da se tekst nagodbe sa svim detaljima sastavi do 10. srpnja.

Danas će, u 13 sati, s izvanrednim povjerenikom Fabrisom Peruškom, pred saborskim Odborom za gospodarstvo podnjeti izvješće za Agrokor. U Studiju 4 stanje u Agrokoru komentirali su Marina Šunjerga iz Večernjeg lista i novinar HRT-a Mladen Sirovica.

Što se tiče konačne vlasničke strukture budućeg Agrokora Marina Šunjerga je kazala kako nema klauzule o zabrani prodaje udjela vjerovnika - pregovara se o tome treba li uvesti klauzulu prvokupa. "Iz prijavljenih tražbina vidi se kakva će vlasnička struktura biti, a postotci bi se mogli mijenjati u jedan do dva posto. Jasno je da će Sberbank i VTB banka imati ključni paket, iako ne većinski. Veliku ulogu će imati i domaće banke te američki fondovi", dodala je. Smatra da u idućih godinu ili dvije banke neće prodavati svoje udjele, jer Agrokor trenutno malo vrijedi na tržištu.

S tim se djelomično složio i Mladen Sirovica, samo po informacijama kojima on raspolaže - raspon koji će imati ključni vjerovnici je puno veći. "Nema spora da će Sberbank, VTB i Knighthead imati najveće udjele. Međutim, tek je stvoren model kojim će se rješavati nagodba, ali ne i udjeli. Na pitanje hoće li Agrokor od 10. srpnja, ako dođe do potpisivanja konačne nagodbe biti i dalje biti trgovačko društvo od sistemskog značenja za RH Sirovica je odgovorio je kako nakon izlaska kompanije iz problema to neće biti tema. "Agrokor je tvrtka na koju se naslanja veliki dio prehrambene industije i poljoprivrede. Njegovo poslovanje će uvijek determinirali poslovanje u tim granama i imat će sistemski značaj dok god je ovoliko velika kompanija", kazala je Marina Šunjerga.  

Mladen Sirovica je kazao kako su dobavljači već na dobitku jer su uspjeli naplatiti svoja potraživanja u vrijeme izvanredne uprave, a da su financijski vjerovnici te otpise već ukalkulirali i tako se pripremili. "U najvećem su problemu oni koji su imali dionice kompanija", naglasio je. "Ako postave vrhunski menadžment i podignu kompaniju, možda financijski vjerovnici ispadnu i najveći dobitnici", rekla je Marina Šunjerga.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!