12:41 / 21.10.2019.

Autor: V.K./D.M./HRT

Suradnja s Njemačkom u autoindustriji i inovacijama

Foto: Patrik Macek/PIXSELL

Foto: Patrik Macek/PIXSELL

Foto: - / PIXSELL

Ministar gospodarstva, poduzetništva i obrta Darko Horvat i ministar gospodarstva i energetike Savezne Republike Njemačke Peter Altmaier razgovarali su o jačanju i unaprjeđenju gospodarske suradnje dvije zemlje.
Njemački ministar gospodarstva i energetike Peter Altmaier posjetio je Hrvatsku. Sastao se s predsjednicom, premijerom, ministrima, a s hrvatskim kolegom Darkom Horvatom otvorio je Hrvatsko-njemački gospodarski forum. Predstavljena mu je hrvatska inovacija koja bi se uskoro mogla naći i u Njemačkoj - roboti Zdenka i Miško.

Robot Miško u skladištu već godinu dana samostalno odrađuje teške fizičke poslove. Pomaže mu Zdenka. Roboti su to koji mogu ponijeti teret od 800 kilograma i pritom vidjeti svaku prepreku. Upotrebljavaju kamere i vide sve oko sebe. Kad je neki zastoj ili prolaze čovjek ili viličar robor mijenja putanju ili uspori da bude što efikasniji, kaže Milan Račić iz tvrtke Gideon brothers.Ova inovacija poboljšava poslovanje i uskoro će se njome, uz domaće, koristiti i njemačke tvrtke. Koliko je uspješna, vidio je danas i njemački ministar gospodarstva, koji je doznao da s pomoću europskog novca Hrvatska planira i dalje ulagati u inovativne tehnologije. 

Horvat i Altmaier o jačanju i unaprjeđenju gospodarske suradnje

Nakon sastanka s njemačkim kolegom ministar Darko Horvat je izjavio kako je Njemačka Hrvatskoj najvažniji bilateralni partner, te kako je riječ o gospodarstvu s kojim je Hrvatska u 2018. razmijenila roba i usluga na razini 5,4 milijarde eura. Hrvatska je svjesna da povjerenje između hrvatskih i njemačkih poduzetnika stagnira, kazao je Horvat napominjući kako je današnji sastanak bio prilika za analizu što je tomu uzrok, ali i za otvaranje perspektive i razradu mogućnosti kako povećati i unaprijediti suradnju.

Ukazao je na termin posjeta njemačkog ministra, nekoliko dana prije njegove prve javne prezentacije nove industrijske strategije kojom Njemačka želi novi iskorak u industriji 4.0., te najavio kako će do kraja godine i Ministarstvo gospodarstva predstaviti nacionalni plan digitalnog gospodarstva. Današnjim razgovorom, kako je kazao Darko Horvat, želimo uskladiti razvoj i metodologiju razvoja njemačke i hrvatske industrije.

Hrvatska uskoro članica Saveza za baterije

Dio toga je, kako je dodao, europska inicijativa koju Njemačka predvodi, a to je Savez za baterije. Dodao je kako će prema najavi ministra Altmaiera Hrvatska vrlo skoro biti punopravna članica tog saveza, čime joj se na raspolaganje stavlja financijska omotnica od pet milijardi eura koju je EK namijenila toj industriji. Horvat je rekao i kako je Altmaieru predstavio financijske omotnice koje su kroz europske natječaje pripremljene u industriju 4.0., inovativne tehnologije. Riječ je o gotovo 300 milijuna eura namijenjenih poduzetnicima za investicije u inovativne ideje.- Bude li bilo kakve namjere ili želje da se prva takva investicija dogodi izvan Njemačke, Hrvatska je spremna radnom snagom, uređenim poduzetničkim zonama i poticajnim zakonodavnim okvirom prihvatiti i izboriti se da konačno dođe jedna takva velika investicija, poručio je Horvat.

Altmaier: Dobre odnose dići na joj višu razinu

Ministar Peter Altmaier je kazao kako je cilj posjeta dobre odnose između dvije zemlje dići na joj višu razinu.  Nakon ulaska Hrvatske u EU vidljiv je velik rast i velika dinamika u gospodarskom rastu, kazao je, te dodao kako Njemačka želi nastavak takva trenda kao i da što više njemačkih poduzetnika investira u Hrvatsku. Na pitanje kako bi se usporenje gospodarskog rasta koje se predviđa Njemačkoj, moglo odraziti na Hrvatsku, rekao je kako Njemačka zadnjih deset godina ostvaruje gospodarski rast, a ove godine ima stagnaciju od 0,5 posto, što je prije svega povezano s trgovinskim sukobima između Kine i SAD-a i Brexitom, no drago mu je što to do sada nije utjecalo na hrvatsko gospodarstvo.

Plenković i Altmaier za intenziviranje gospodarske suradnje

Premijer Andrej Plenković i njemački ministar Peter Altmaier potvrdili su izvrsne političke odnose Hrvatske i Njemačke kao dvije članice EU-a i NATO-a, kao i sve bolju gospodarsku suradnju, s obzirom da je Njemačka prvi vanjskotrgovinski partner Hrvatskoj, s više od 5 milijardi eura ukupne robne razmjene u 2018. godini. Založili su se za dodatno intenziviranje gospodarske suradnje Hrvatske i Njemačke, kao i daljnji porast investicija te stvaranje novih poslovnih prilika, osobito u području energetike, automobilske industrije, industrije 4.0 i inovacija.

Razgovarali su i o pozitivnim gospodarskim trendovima u Hrvatskoj, Višegodišnjem financijskom okviru EU-a te aktualnim zbivanjima oko Brexita, navodi se u priopćenju, priopćeno je iz Banskih dvora. Dodaje se da je bilo riječi i o turizmu i uspješnoj ovogodišnjoj turističkoj sezoni u Hrvatskoj, s obzirom i na velik broj njemačkih turista koji posjećuje Hrvatsku, a naglašeno je i da ukupnom jačanju odnosa Hrvatske i Njemačke pridonosi i zajednica Hrvata koji žive u Njemačkoj.

Premijer Plenković izrazio je zadovoljstvo što će Hrvatska i Njemačka 2020. godine podijeliti po šest mjeseci predsjedanja Vijećem Europske unije, s dobro usklađenim programima predsjedanja za dobrobit cijele Unije. Poručio je da se Hrvatska kvalitetno priprema za nadolazeće predsjedanje, istaknuvši da će prioriteti biti gospodarski rast i ravnomjerni razvoj svih članica EU-a, prometna, energetska i digitalna povezanost, unutarnja i vanjska sigurnost te globalna uloga Europske unije, zaključuje se u priopćenju.

Grabar-Kitarović s Altmaierom o jačanju gospodarske suradnje

Njemačkog ministra primila je i predsjednica Kolinda Grabar-Kitarović. Kako je priopćeno s Pantovčaka Grabar-Kitarović i Altmaier složili su se kako su odnosi Hrvatske i Njemačke primjer dobrih odnosa dviju država i međusobne uspješne gospodarske i bilateralne suradnje, a kao garanciju daljnjeg unaprjeđenja suradnje dviju zemalja istaknuli su Akcijski plan o pojačanoj suradnji između vlada dviju zemalja.

Horvat u Temi dana: Želimo vratiti povjerenje njemačkih investitora

- Želimo vratiti povjerenje njemačkih investitora. Slušali smo pozorno poruke koje su danas njemački investitori iznijeli na stol, u smislu anuliranja nepotrebnih administrativnih zavrzlama za one koji već posluju u Hrvatskoj ili onih koji imaju namjeru doći u Hrvatsku, kazao je u Temi dana ministar gospodarstva Darko Horvat.

- Napredak postoji, ali taj postupak želimo ubrzati, Pripremamo investicijske oaze na područjima gospodarskih zona u kojima će svi potencijalni investitori moći u istom danu dobiti prostor za ulaganje sa riješenim imovinsko-pravnim odnosima i koji je potpuno telekomunikacijski, energetski i infrastrukturno opremljen, poručio je.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!