20:46 / 03.10.2021.

Autor: Elizabeta Gojan/Dnevnik/IMS/HRT/I.B.

Sutra na snagu stupa sporazum Srbije i Kosova

Burno na sjeveru Kosova

Burno na sjeveru Kosova

Foto: REUTERS / Laura Hasani

Sutra na snagu stupa sporazum Srbije i Kosova o deeskalaciji napetosti koje su na sjeveru Kosova trajale posljednja dva tjedna. Ekipa HTV-a bila je na Kosovu proteklih dana, evo što je zabilježila.

Vrijeme na Kosovu kao da je stalo. Barem kad je riječ o dijalogu Prištine i Beograda. Ovotjedni diplomatski pomak, iznuđen od Europske unije, SAD-a i NATO-a, vatrogasna je mjera kojom se hitno zaustavljalo zveckanje oružjem na sjevernoj granici Kosova i Srbije.

- Srbija nikad nije prihvatila prijedlog što su ga sami u sporazumu potpisali. Uvijek, oni potpišu, ali nikad u djela ne sprovedu, žale se građani.

Nakon gotovo puna dva tjedna napetosti, prema Sporazumu koji su dvije strane postigle u Bruxellesu - jučer je provedeno povlačenje. Najprije su se na sporne granične prijelaze rasporedile snage KFOR-a. Srbi s tog područja uklonili su vozila kojima su zaustavili sav promet, ugasili vatre pred šatorima gdje su dežurali - u smjenama. Uzvicima su ispratili odlazak kosovske policijske specijalce, ROSU.

Sutra se počinje primjenjivati druga točka Sporazuma - privremenim naljepnicima prekrit će se državni simboli Kosova ili Srbije na registarskim pločicama, kad su njihova vozila u međusobno nepriznatim državama. Sljedećih 6 mjeseci, dok zajednička radna skupina ne predstavi trajno rješenje.

- Paradoksalno, mi smo jedine dvije zemlje koje imaju posebne režime vezane uz slobodu kretanja, što nema veze s europskim standardima i najboljom praksom koja bi nam trebala biti glavna orijentacija na našem putu prema EU-u, smatra zamjenik premijera i glavni pregovarač Republike Kosovo Besnik Bislimi.

Dijalog Prištine i Beograda zapravo nije nikomu u interesu. Naime, nedostatak konkretnih odluka ostavlja prostor za izazivanje novih tenzija u budućnosti. Posljednja je kriza pokazala nesposobnost obiju strana da riješe jednostavan problem - registracijske pločice. Kako će onda postići sveobuhvatan sporazum?! Jedna sasvim tehnička stvar, tablice, dovela je gotovo do ratnog stanja. To je još jedan dokaz koliko je ovaj "zamrznuti" konflikt opasan.

Međunarodna zajednica, prije svega EU i SAD, morat će shvatiti da bez njihova čvršćeg "guranja", dvije strane neće postići konačan, sveobuhvatan sporazum. Dobro poznaju srbijanskog predsjednika Aleksandra Vučića i uspijevaju izbjeći njegove zamke da bodovi idu na njegovu stranu. No, kosovski premijer Albin Kurti i dalje im je nepoznanica, no potpuno je jasno da će on iskoristiti svaki dobar ulog za pobjedu za svoju stranu.

video thumb

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!