17:16 / 19.12.2018.

Autor: Darko Santini/P.F./HRT

Suzbijen opasni šumski nametnik

-

-

Foto: - / -

Šumu zaraženu smrekovim potkornjakom u državnom vlasništvu Hrvatske šume odmah su sjekle, a nakon dvije godine nadzora i sječe, površina zaražene šume drastično je smanjena.
Smrekov potkornjak, nametnik kojega je nemoguće u potpunosti iskorijeniti, u posljednje je tri godine zbog naglog širenja nanio velike štete šumama Gorskoga kotara. No resorno ministarstvo i Hrvatske šume djelovali su na vrijeme i suzbili širenje nametnika. 

Ledolom, elementarna nepogoda iz 2014. bio je okidač za širenje zaraze smrekovim potkornjakom, kažu u Hrvatskim šumama koje su posjekle šumu na desecima lokacija zaraženih tim nametnikom.

Šumu zaraženu smrekovim potkornjakom u državnom vlasništvu Hrvatske šume odmah su sjekle, a nakon dvije godine nadzora i sječe, površina zaražene šume drastično je smanjena. To potvrđuje i količina drvne mase posječena ove godine - 75.000 m3 2016. godine, 170.000 m3 2017. i - veliki pad 2018. godine na nekih 19.0000 m3.

Sječa se provodila uoči reproduktivnog ciklusa potkornjaka pa im je i na taj način spriječeno širenje. Gorani su zadovoljni reakcijom mjerodavnih institucija no žale zbog štete koja nije mala.

Hrvatske šume intervenirale su na sličan način i u privatnim šumama, isključivo na onim parcelama na kojima vlasnici nisu sami organizirali sječu pa se i tako sprječavalo širenje zaraze goranskim šumama.

Hrvatske šume, iako su suzbile širenje potkornjaka nisu prestale nadzirati populaciju tog štetnika.  

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!