16:57 / 02.05.2019.

Autor: Hrvoje Gunjača/HRT

Suživot s turistima, bez pucanja po šavovima

-

-

Foto: - / -

Šibenik je domaćin prve stručno-znanstvene međunarodne konferencije o suživotu s turizmom, pod nazivom - "Proceed with Care". Okupili su se različiti stručnjaci.
Šibenik je domaćin prve stručno-znanstvene međunarodne konferencije o suživotu s turizmom, pod nazivom - "Proceed with Care". Okupili su se različiti stručnjaci iz mediteranskih zemalja, od Izraela i Turske do Španjolske, kako bi pronašli odgovor na ključno pitanje: kako izbjeći nesnosne gužve i primiti sve turiste koji nas žele posjetiti, a da se time ne pogoršaju životni uvjeti lokalnog stanovništva.

Međunarodna inicijativa Proceed nastala je 2017., u trenutku kad je proključao mediteranski turistički lonac. Odlučili su udruženi stručnjaci raznih profila preskočiti granice i na ovaj izazov reagirati žurno i - zajedno. Konferencija u Šibeniku prvi je korak do rješenja. Uključio se i UNESCO, koji u Šibeniku pod svojom zaštitom ima čak dva spomenika - katedralu sv. Jakova i tvrđavu sv. Nikole.

- Aktualna istraživanja upućuju na to da je jedino rješenje diversifikacija posjetitelja jer ne želite izgubiti turiste koji su vam došli, već ih rasporediti po odredištu kako se ne bi svi našli u isto vrijeme na istome mjestu, smatra Yonca Erkan, voditeljica UNESCO-ove službe za menadžment i promociju svjetske baštine.

Pucanje po šavovima" u turističkoj sezoni događa nam se i zbog neodgovarajuće infrastrukture. Pomoć pritom obećava i država. Financirat će studije o održivom turističkom rastu. Iskustva borbe s prekomjernim turizmom prenijet će stručnjaci svjetskih turističkih hit destinacija - Jeruzalema, Istanbula i Barcelone. Moguća rješenja problema na kraju trodnevne konferencija pretočit će u - zaključke.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!