18:39 / 15.12.2018.

Autor: V.R./K.F./HRT

Svaka četvrta boca vina - graševina

-

-

Foto: - / -

Cilj je proizvodnja vrhunskoga vina i zadovoljstvo kupaca. Jer s 20-ak tisuća vinorodnih hektara prepoznatljivost na globalnom tržištu graditi možemo kvalitetom, a ne količinom.
Kad je riječ o vinu, u Hrvatskoj je u svakoj četvrtoj boci graševina pa je nedavno završeni projekt klonske selekcije proveden u Kutjevačkom vinogorju pothvat od nacionalne važnosti. Njime su stvorene pretpostavke za proizvodnju certificiranih sadnica vrhunske kakvoće, što je iznimno važno za promociju vinske Hrvatske.

Vinograd ponad Kutjeva čine trsovi vrhunskih klonova graševine. I to najbolji od najboljih! Pod budnim okom stručnjaka birani su tijekom višegodišnjeg procesa. "Dobili smo mogućnost da sadnice graševine sutra imaju višu kakvoću, a da svi oni koji žele podići vinograde graševine mogu birati između klonova različitih karakteristika", rekao je Edi Maletić, voditelj projekta klonske selekcije graševine sa Agronomskog fakulteta u Zagrebu.

Jer nakon nedavnog službenog priznanja - prava proizvodnja bezvirusnih sadnica graševine elitnih svojstava - može početi. "Nama je u našim matičnjacima na fakultetu odobreno 114 tisuća pupova. Od ta 4 klona za cijepljenje u 2019 godini, dakle za proizvodnju sadnica u 2019., a to su sadnice koje će biti posađene u 2020.", dodao je.

Pripreme su na vinorodnim padinama kutjevačkoga gorja već počele. Upravo su kutjevački vinari prije petnaest godina potaknuli prvu sustavnu klonsku selekcije kraljice vinograda. No, kažu, pravi posao tek sada slijedi.

Cilj je proizvodnja vrhunskoga vina i zadovoljstvo kupaca. Jer s 20-ak tisuća vinorodnih hektara prepoznatljivost na globalnom tržištu graditi možemo kvalitetom, a ne količinom.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!