Svaki peti kruh u Hrvatskoj uvezen zamrznut

04.01.2020.

14:07

Autor: Sanja Smiljanić Grubišić/Potrošački kod/IMS/HRT

default error photo
Većina pekarskih proizvoda na našim policama prodaje se pod etiketom "svježe ispečeno", a najčešće je riječ o polugotovim proizvodima koji zamrznuti na isporuku čekaju nekoliko mjeseci pa i godina.
Kruh, peciva i kolači u samom su vrhu prehrambenih proizvoda kada je riječ o uvozu. Dio toplih i hrskavih pekarskih delicija koje strani trgovački lanci uvezu, zamrznut je pa ih ovdje samo dopeku. Koji im je sastav, teško je znati jer na deklaraciji to uglavnom ne piše. Takvi proizvodi često su bezukusni i nedovoljno pečeni. Bez obzira na to godišnje u prosjeku pojedemo čak 62 kilograma pekarskih proizvoda, po čemu prednjačimo u Europskoj Uniji.

Svaki peti kruh na našem tržištu uvezen je zamrznut. I ne samo kruh, većina pekarskih proizvoda uvozi se kao polugotov proizvod.

- Podaci su alarmantni ako uzmemo da nam je od ulaska u EU trend uvoza kruha u porastu. U prvih sedam mjeseci uvoz kruha porastao je gotovo 30%, slatkih proizvoda 28%, rekla je Nada Barišić iz Žitozajednice.

- Hrvatska je lani uvezla kruha 75 milijuna eura najviše uvozimo iz Poljske, Njemačke, Slovenije i Italije, kazao je Dražen Miloloža iz HGK.

Čak 50 posto uvoza su fini pekarski proizvodi. Veliki trgovački lanci jačaju. Nude bogat izbor i jeftinije pekarske proizvode. Kupci su zadovoljni zbog mogućnosti izbora. Inače smo veliki potrošači kruha. Svatko od nas na godinu pojede čak 62 kilograma pekarskih proizvoda, po čemu smo u vrhu u Europskoj Uniji.

Raste i zanimanje za bezglutenske pekarske proizvode. Riječ je o pekarskim proizvodima koji su skuplji.

Zapakirani i nezapakirani pekarski proizvod mora imati deklaraciju na kojoj su svi sastojci i alergeni. U kruhu tako ne bi trebalo biti više od 14 grama soli na kilogram. Dio proizvođača toga se ne pridržava.

Zbog brzog tempa života, ali i sve slabije platne moći pekarski proizvodi sastavni su dio naše svakodnevne prehrane. Pojedemo li samo dvije kriške kruha, unijeli smo trećinu preporučenog dnevnog unosa.

Pravilnik o smanjenju soli odnosi se samo na domaće proizvode, ne i na one iz drugih zemalja članica. Neke naše pekarske industrije i izvoze, no malo tko ništa ne uvozi. Većina pekarskih proizvoda na našim policama prodaje se pod etiketom "svježe ispečeno", a najčešće je riječ o polugotovim proizvodima koji zamrznuti na isporuku čekaju nekoliko mjeseci pa i godina.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram, TikTok i YouTube!