12:30 / 19.11.2018.

Autor: V.K./HRT

Švaljek: Uvođenjem eura neznatno povećanje cijena

-

-

Foto: - / -

Hrvatski izvoz je u prvih 6 mjeseci ove godine porastao 2%, a uvoz za 5,5%. Kako povećati izvoz, imamo li što ponuditi, te koji su najveći problemi hrvatskih izvoznika.
Hrvatski izvoz je u prvih 6 mjeseci ove godine porastao 2% a uvoz za 5,5%. Kako povećati izvoz, imamo li što ponuditi te koji su najveći problemi hrvatskih izvoznika, komentiralo se u emisiji „Poslovni tjedan“ s predsjednikom udruge Hrvatski izvoznici Darinkom Bagom, zamjenicom guvernera HNB-a Sandrom Švaljek i Ivanom Barbarićem, potpredsjednikom HGK za međunarodne poslove i EU.

"Nije ništa neobično da nam uvoz sustavno raste, a izvoz pada. U Hrvatskoj je prisutna potpuna deindustrijalizacija i mi nemamo ozbiljnih proizvodnji“, naglasio je Bago i rekao kako smo izloženi i uvozu zbog izvoza.

"Uvoz je 40 posto veći od izvoza i to je zabrinjavajuće“, naglasio je Bago.

"Važno je napomenuti, da nemamo proizvode visokih tehnologija i ne možemo stvarati visoku novu vrijednost“, rekao je.

HGK je zacrtao, kao strateški element, internacionalizaciju kao ključni element aktivnosti i unazad godinu dana su otvorili 4 predstavništva. HGK ima predstavništva u Bruxellesu, Moskvi, Šangaju, te u gradovima regije, Beogradu, Sarajevu i Mostaru.

"Iznimno je važna institucionalna prisutnost na ovakvim tržištima. Predstavništva su prvenstveno osnovana, kako bi smo našim tvrtkama olakšali ulaz na ta tržišta“, ukazao je Barbarić.

Bago je rekao kako tvornica „Rade Končar“ ima nekoliko tvornica koje proizvode transformatore bazirano na vlastitoj tehnologiji.

"Jedina smo hrvatska tvrtka koja u Kini ima tvrtku baziranu na vlastitoj tehnologiji. Končar proizvodi i generatore, trafostanice, hidro elektrane, vlakove i tramvaje. To se radi u malim serijama i te proizvode kupac prepoznaje kao visoko tehnološke“, naglasio je.

"Vrlo je teško biti konkurentan. Gledamo kako se oko nas sve urušava, a problemi su veliki. U Hrvatskoj je kapital vrlo skup, država ne može davat kredite kupcima. To nas usmjerava prema najbogatijim kupcima“, rekao je Bago i dodao kako Končar još uvijek nema problema s tehničkim rješenjima i kvalitetnom radnom snagom i da uspjeh tvrtke ovisi o predanim i kvalitetnim zaposlenicima.

Švaljek je naglasila kako hrvatski javni dug polako pada i vrlo je izvjesno da će pasti ispod 70 posto BDP-a.

"Ove će godine proračun biti u blagom deficitu“, rekla je.

"Visoka cijena kapitala u Hrvatskoj je, između ostalog,  zbog visoke zaduženosti države. Ako se država zadužuje uz visoke kamatne stope, onda i svi gospodarski subjekti dijele sudbinu države. Danas kada se država zadužuje uz minimalne kamatne stope, tada se i svi gospodarski subjekti mogu zaduživati puno jeftinije“, ukazala je Švaljek.

"Uvođenjem eura u Hrvatsku, očekuje se tek neznatno povećanje cijena. Postoje mehanizmi kojima se to može spriječiti“, rekla je i dodala kako će uvođenje eura uvelike pozitivno utjecati na gospodarstvo.

"Što se tiče izvoznika smanjit će im se transakcijski troškovi, ukloniti valutni rizici. Očekujemo i smanjenje cijene kapitala. Ukloniti će se neizvjesnost glede kretanja tečaja“, naglasila je.

Gosti su se složili kako pozdravljaju porezno rasterećenje gospodarstvenika.

"Smanjivanjem poreza, država je smanjila svoje apetite, no upravljanje ekonomske politike ne svodi se samo na poreznu politiku. Koliko god da su ove mjere bile potrebne, to nije dovoljno“ zaključila je Švaljek.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!