20:11 / 28.02.2021.

Autor: Sunčica Findak/Dnevnik/HRT

Sve je manje upisanih, nestaje zidara, krojača i tesara

Ilustracija

Ilustracija

Foto: Ivica Galovic / PIXSELL

U čak 56 srednjih škola u prve razrede ove se školske godine u neke programe nije upisao niti jedan učenik. Radi se o 51 ponuđenom programu: primjerice, zidari, bravari, tesari, krojači i konobari.

Nevjerojatno je da neke od tekstilnih škola ne upišu ni jednog krojača; poljoprivredne - vrtlara; trgovačke - prodavača; željezničke - prometnog radnika...

- Kada dođu bolji dani za željeznicu, mi ćemo vratiti željeznička zanimanja. Radi se o zanimanjima 'Tehničar za željeznički promet', 'pregledač vagona' i 'željeznički prometni radnik', kaže Borivoj Dokmanović, ravnatelj Željezničke tehničke škole Moravice.

I u zagrebačkoj Drvodjelskoj školi su razočarani što se u smjer 'tapetar' - nije nitko upisao. Jedan se učenik prijavio - i odustao, objašnjava ravnateljica Jadranka Pejčić.

U jedinoj školi u Zagrebu u kojoj se obrazuje za građevinska zanimanja, Obrtničkoj i industrijskoj školi - posljednjih godina nisu upisali ni jednog fasadera, armirača, klesara. Ali zabrinjava još nešto, kaže ravnatelj Anto Vidović - ove su školske godine prvi razred upisala samo 4 zidara i 4 krovopokrivača.

Odabir smjera nakon 1. razreda srednje škole? 

Ravnatelj Agencije za strukovno obrazovanje Mile Živčić spas vidi u drugačijoj strukturi upisa i načinu izobrazbe za strukovna zanimanja. Odabir zanimanja nakon prvog razreda.

- To bi prevedeno značilo da bi učenici nakon osnovne škole, ukoliko imaju ambicije raditi u graditeljstvu - upisali sektor koji se odnosi na graditeljstvo. U 1. razredu slušali bi zajedničke sadržaje i onda se u drugom razredu odlučili za kvalifikaciju koja ih zanima. Armiranje, zidanje i slično, kaže Živčić.

A dotad bit ćemo sretni što možemo čuti nekog kao Dorijana. Djed mu je bio zidar i on mu je pomagao - i to mu se svidjelo. Ne planira, kaže - ići u Irsku. Treba zapamtiti Dorijana, jer kada završi svoje školovanje, znat ćemo da na jednog zidara, ako nam zatreba, sigurno možemo računati u Hrvatskoj.


Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!