07:21 / 06.02.2021.

Autor: Regionalni dnevnik/HRT

Sve veća stada u općini Đulovac podno Papuka

Sve veća stada

Sve veća stada

Foto: HRT / HRT

Prije gotovo tri desetljeća u jedan od najnerazvijenijih krajeva Bjelovarsko-bilogorske županije - općinu Đulovac podno Papuka - doselili su se mnogobrojni Hrvati s Kosova. Neki su u međuvremenu uzgojili velika, vrijedna stada ovaca i koza.


Nastavljaju braća Tunić tradiciju ovčarstva i kozarstva koju su njihovi preci započeli na Kosovu. Sada imaju stado veće od 600 ovaca i koza.

- Tržište je dobro do sada bilo. Ali prošla godina je malo štekala radi ovog Covida-19. Sve su mesnice bile zatvorene za Uskrs zatvorene, janjci i jarci su bili ugovoreni, ali su malo dulje ostali. E, sada... vidjet ćemo sada - kaže Josip Tunić.

A ovce i koze uzgajaju za proizvodnju i mlijeka i mesa i kažu da je im je to najisplativija kombinacija.

I na gospodarstvu obitelj Andrejić koja ima čak 1100 ovaca i stotinjak koza janjenje i jarenje je pri kraju. Koliko su janjci željni majčinog mlijeka vidi se kad nakon razdvajanja nastane mali stampedo.

- Prije 5 godina prva godina mužnje je bila je bila nekih 80 ovaca u sezoni, sad nekih 700 ovaca u mužnji. Većinom su travnička pramenka jer je prilagodljiva ovom terenu - objašnjava Tihomir Andrejić.

Za prehranu koriste oko 150 hektara vlastite zemlje. Kupovali su je od privatnika, većinom zapušteno šipražje koje je prerastalo u šumu.

- Ovdje su i ovnovi i podmladak koje smo ove godine ostavili za rasplod. Uveli smo i križane sorte pasmina zbog mesa. Eksperimentiramo, ali pazimo na genetiku, pazimo na sve - uvjerava Gašpar Andrejić.

Neki od braće Andrejić radili su u Njemačkoj i na jadranskoj obali, ali su se vratili, jer kažu, draže im je ovčarstvo i kozarstvo podno Papuka. Uspiju li na natječaju kupiti veće površine državnoga zemljišta, stado će povećati na 2000 ovaca. 

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!