Nakon pošasti afričke svinjske kuge: Isplata pomoći idući tjedan

08.08.2023.

Zadnja izmjena 22:40

Autor: Zrinka Perić, Daniel Gurov/Dnevnik/Hina/HRT/A.S.

Nakon što je Vlada donijela Program potpore sektoru svinjogojstva zbog onemogućene aktivnosti uslijed pojave afričke svinjske kuge vrijedan 7 i pol milijuna eura glavno je pitanje za uzgajivače, kad će početi isplate sredstava? 

Naime, provedbom programa izravno će se sanirati gubici nastali uslijed uginuća, usmrćivanja i uklanjanja svinja s objekata na kojima su provedene mjere kontrole za suzbijanje afričke svinjske kuge.

Dragan Modic iz Bošnjaka imao je više od 200 svinja, nakon njihove eutanazije strahuje za svoju budućnost.

- Gledam u ove objekte ne znam što sutra i kako sutra. Milijun informacija poluinformacija što će se dogoditi s nama dalje jer to su naši životi i moram raditi, rekao je Modic. 

No nada se, kaže, boljim danima kada će ponovno moći prodavati svoje proizvode. 

- Uz pomoć države. Da nabavimo nekako matično stado ili nekakvu naknadu novčanu da mi to sami sebi nađemo, dodao je.

Afrička svinjska kuga opustošila je i Josipovo dvorište. 

- Imam godina ne puno, ali ne malo. Otkad znam za sebe sa stokom sam stalno imali smo bikove, krave, svinje a sad smo ostali samo na jednom psu i jednoj mački, komentirao je Josip Vinković. 

Obiteljska tradicija 

Stoljetna obiteljska tradicija ne smije, kaže, biti prekinuta. I on sad očekuje pomoć kako bi se vratio svinjogojstvu.

- Informacija bi bila najbolja kad bi mi netko rekao za te svinje tvoje koje si ti planirao dovesti ćemo ti polovice ili toliko mesa koliko si ti mislio koliko je trebalo biti mesa to bi mi bila najbolja informacija, kazao je. 

Bolest se ne širi izvan općina i mjesta u kojima je već zabilježena. Ministarstvo će po tržišnim cijenama nadoknaditi štetu onima koji zbog zaraze ostanu bez svinja, a pridržavali su se svih propisanih mjera.

- Program je jučer usvojen na sjednici Vlade imali smo prvo zaključak. Skraćeno savjetovanje s javnošću po propisima uz obrazloženje zatim je usvojen na sjednici Vlade sad se pripremaju slogovi za isplatu prema agenciji unutar ministarstva  poljoprivrede. Ja mislim da ćemo krenut u drugoj polovici idućeg tjedna, rekla je ministrica poljoprivrede Marija Vučković nakon sastanka na kojem se razgovaralo o stanju u svinjogojstvu uslijed pojave afričke svinjske kuge.

Iz Nacionalnog kriznog stožera poručili su da je važno držati se strogih mjera kako bi se bolest što prije zaustavila, a život vratio u normalu.

- Dakle nulto pitanje glavno načelo glavni faktor je poštivanje visokih biosigurosnih mjera. Bitno je da nema širenja bolesti sa zaraženih područja, kazao je Mladen Pavić, državni tajnik u Ministarstvu poljoprivrede.

Kako ne bi došlo do novih i većih gubitaka za svinjogojstvo.

Žarište bolesti Vukovarsko-srijemska županija 

Isplata pomoći proizvođačima kojima su eutanazirane svinje trebala bi krenuti idućega tjedna, najavila je ministrica poljoprivrede Marija Vučković u Vinkovcima, navodeći kako je do sada zbog afričke svinjske kuge eutanizirano gotovo 4000 svinja s oko 340 OPG-ova.

Sudjelovali su predstavnici državnog inspektorata, civilne zaštite, jedinica lokalne i regionalne samouprave, Hrvatske poljoprivredne komore, Hrvatskog veterinarskog instituta, Hrvatske agencije za poljoprivredu i hranu te stočarskih udruženja.

- Činimo sve da suzbijemo bolest. Veterinari i nacionalni veterinarski sustav rade najbolje što mogu i po pravilima struke, rekla je Vučković.

Žarište bolesti prema njezinim riječima i dalje je na jugu Vukovarsko-srijemske županije dok je na području Brodsko-posavske županije ona prisutna u Sikirevcima i Gundincima.

Vukovarsko-srijemski župan Damir Dekanić najavio je kako će se i za prerađivače tražiti sredstva kako bi proizvodnja opstala.

- Danas smo htjeli čuti je li moguća relaksacija u smislu da cijela županija ne bude zona u kojoj se ne može prometovati svinjama i sirovim mesom. Postoji mogućnost, međutim moramo ispuniti uvjete koji su strogo propisani i vjerujem da ćemo ih uspjeti ispuniti, kazao je Dekanić.

Radionica za proizvođače i prerađivače mesnih proizvoda

Najavio je radionicu za proizvođače i prerađivačima mesnih proizvoda, kako bi im se pojasnili uvjeti proizvodnje.

- Inzistirao sam da administrativne granice županije ne mogu biti i granice provedbe mjera, jer imamo neka mjesta koja su udaljena 50 kilometara od zaraze i nisu zaražena, ali su unutar županije, a neka izvan županije nisu u posebnim mjerama, a udaljena su par kilometara od granica Vukovarsko-srijemske županije, rekao je Dekanić.

Tijekom sastanka moglo se čuti i kako je trenutačno najveći problem što sa zdravim svinjama na području obuhvaćenim mjerama protiv afričke svinjske kuge.

Još uvijek nema konkretnog odgovora klaoničara kada će ih preuzeti, a svinje su sve teže i opasnost su za gospodarstva te dodatni trošak za svinjogojce. 

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram, TikTok i YouTube!