Sve više polja suncokreta u Podravini

06.10.2019.

12:52

Autor: Plodovi zemlje/HRT

default error photo
Suncokret je, kažu stručnjaci, odličan izbor kao kultura kojom se poštuje plodored i može bolje planirati sjetva ozimih žitarica. Odlične prinose suncokret ostvaruje u Podravini i Prigorju pa se može očekivati da će ga biti još i više.
U Koprivničko-križevačkoj županiji suncokreta donedavno gotovo da i nije bilo. Nekako, smatralo se, suncokret dobro raste u Slavoniji, do granice Virovitičko-podravske županije. Danas više nije tako! Suncokreta je sve više. Razlozi? Novi sortiment, promjena klime i sve više temperature.

Damir Kušenić
iz Štaglinca pokraj Koprivnice jedan je od 132 podravskih ratara koji i ove godine uzgajaju suncokret. Ratarstvom se bavi 23 godine, a posljednjih pet i suncokret je, uz druge žitarice, zastupljen na njegovim poljima. Bio je među prvima u Koprivničko križevačkoj županiji i odmah postigao vrhunske rezultate.

- Svake godine se povećava prinos, prošle godine je vrh u našoj proizvodnji bio 5,3 tone. Ove godine je nešto manje, skoro tonu manje. Je li na to utjecalo nešto od vremenskih prilika do samih sorti teško je reći, govori.

Kako bi se utvrdilo koja sorta najbolje odgovara tlu i drugim uvjetima u ovom dijelu Podravine, Damir je posadio 20 sorti suncokreta različitih proizvođačkih kuća, domaćih i inozemnih. Takvo pokusno polje prvo je u toj županiji  i dokazuje da se na suncokret i ovdje ozbiljno računa.

Damir ne namjerava širiti površine sa suncokretom, ali i sljedeće će ga godine sijati. Prednost suncokreta je i u tome što žetva završava prije berbe kukuruza pa ima više vremena za pripremu polja za novu sjetvu.

Josip Pantelić iz Ferdinandovca prije dvije godine od roditelja je preuzeo vođenje obiteljskog gospodarstva. Za sada imaju mješovito gospodarstvo, bave se i  stočarstvom i ratarstvom.

- Unazad tri godine smo se krenuli baviti suncokretom. Prva godina je bila za učenje, treća još bolja, ova je godina podbacila što se tiče hektolitara, ali ne smijemo odustati. Sadili smo na 15 hektara mislim da budemo sljedeće godine još i više, rekao je.

Ove godine suncokret je u Koprivničko-križevačkoj županiji zasijan na 432 hektara, gotovo stotinu hektara više nego godinu prije. Širio bi se i brže da je bolja cijena, kažu ratari.

Žele li opstati, poljoprivrednici uvijek moraju biti spremni probati nešto novo. Suncokret je, kažu stručnjaci, odličan izbor kao kultura kojom se poštuje plodored i može bolje planirati sjetva ozimih žitarica. Odlične prinose suncokret ostvaruje u Podravini i Prigorju pa se može očekivati da će ga biti još i više. 

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram, TikTok i YouTube!