Sve više problema s prodajom aronije

04.03.2020.

16:19

Autor: Sani Lukić/Regionalni dnevnik/IMS/M.M./HRT

-

-

Foto: - / -

Aronija je voće koje je posljednjih desetak godina u Hrvatskoj doživjelo pravi bum.
Aronija je voće koje je posljednjih desetak godina u Hrvatskoj doživjelo pravi bum. Vrijeme je rezidbe, no ona je manji problem za proizvođače koji se sve više žale na rast uvoza i sve težu prodaju aronije i prerađevina.

Čak je 10.000 grmova aronije iz ekološkog uzgoja na plantaži Darija Mustača u Kegljevcu nedaleko od Velikog Trojstva. Tri tisuće posađeno je prije šest godina pa je došlo vrijeme za opsežnu rezidbu. A kao i u svakome poslu i u rezidbi treba imati mjeru. Ključ je ravnoteža.

- Prorjeđujemo tako da od novoizraslih mladica odstranjujemo otprilike svaku četvrtu. Zato što će onda i te grane koje ostaju zapravo po svojoj cijeloj dužini imati plod, rekla je Grozdana Grubišić Popović iz Ministarstva poljoprivrede, Uprava za stručnu podršku.

Još prije pet godina litra soka aronije prodavala se po sto kuna, a danas je cijena uglavnom upola niža. Sve više proizvođača ima problema s prodajom aronije, a sve je manje ozbiljnih otkupljivača pa Dario Mustač vjeruje da je spas u zadruzi.

- Problem je taj naš jal. Znači kod koga će biti strojevi, kome će se prvo brati, kako će, šta će. Radim na tome da se bar nas sedam ozbiljnih proizvođača jednostavno udružimo i da probamo ići što naše što vanjsko tržište, kaže Dario.

Jedan od proizvođača aronije iskoristio je i novac iz mađarske Zaklade Hungarika namijenjen mađarskoj nacionalnoj manjini.

- Kupili smo berač za branje aronije, znači dobili smo 15 tisuća eura, 10 tisuća smo uložili vlastitih sredstava i evo kako beremo svoju aroniju tako vršimo i uslužno branje svim zaniteresiranima koji imaju plantaže, kaže Fredi Pali iz Velike Pisanice.

Zbog sve većeg uvoza aronije, domaći proizvođači snalaze se na razne načine. Samo kvalitetna proizvodnja, pa ni prerada nisu dovoljne - treba pronaći i sigurne kupce.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!