Na još jednom Zelenom četvrtku na osječkoj glavnoj tržnici građani mogli kušati proizvode od crne slavonske svinje. Zbog iznimne kvalitete mesa i porasta potražnje za dimljenim proizvodima, za uzgoj te tradicijske pasmine odlučuje se sve više slavonskih obitelji. Proizvode od svinje fajferice, kažu prozvođači, najviše kupuju gurmani i dobri poznavatelji tradicijske kuhinje.
Domaći kulen, slanina i kobasica mamac su za oko i nepce svakoga sladokusca, a oni od mesa crne slavonske svinje posebno su hvaljeni - kako na kontinentu, tako i na moru.
U mesu svinje fajferice manje je vode jer se životinje uzgajaju na otvorenome, a jedu uglavnom suho sijeno, travu, kukuruz i drugu prirodnu hranu. Uzgajivači ističu da je crna fajferica samo jedna i to ona koja je kao autohtona hrvatska pasmina uzgojena koncem 19. stoljeća na pustari Orlovnjak pored Osijeka.
Uzgajivači, ali i brojni stručnjaci slažu se da uzgoj crne svinje ima golem razvojni potencijal za gospodarstvo istoka Hrvatske, no kažu, potrebna im je jača institucionalna potpora.
- Sad vidim da se događaju u ministarstvu neke promjene. Dolazi do pravilnika o mini-klaonicama, znači, ovo je klasično "craft-meso", nije industrijski proizvod, ovo ljudi rade na svom imanju i trebaju imati mini klaonice, rekao je Juraj Bučević, organizator Zelenog četvrtka.
Na Zelenom se četvrtku pokazalo da je kušanje na otvorenome najbolja promidžba kvalitetnih suhomesnatih proizvoda, a Slavonci će ih toplo preporučiti svakome dragom gostu.