08:31 / 29.11.2020.

Autor: HRT/Hina

Švicarci odbacili prijedlog o strožim pravilima odgovornosti tvrtki

Foto: Pixabay

Foto: Pixabay

Foto: - / -

Referendum je pokrenula Inicijativa za odgovorno poslovanje.
Švicarski birači odbili su u nedjelju prijedlog da švicarskei tvrtke odgovaraju za kršenje ljudskih prava i ugrožavanje okoliša koje počine njihove podružnice, dobavljači ili kooperanti izvan granica zemlje.

Premda su konačni rezultati referenduma pokazali da je mala većina od 50,7 posto birača glasala za, takve promjene u skladu sa švicarskim zakonima prolaze samo ako ih odobri većina kantona. U ovom su slučaju samo četiri od 26 kantona glasala za prijedlog, čiji je cilj bio učiniti tvrtke odgovornima ne samo za vlastite postupke, već i za postupke njihovih stranih podružnica, dobavljača i poslovnih partnera u inozemstvu.

Švicarske tvrtke morale su, prema inicijativi, paziti na stanje ljudskih prava i odnos prema okolišu ne samo u vlastitom poslovanju, već i kroz poslovanje podružnica, dobavljača i poslovnih partnera i osigurati da je sve u skladu s međunarodnim standardima. Kao primjer navodi se da u rudnicima bakra i kobalta giganta Glencore u Demokratskoj Republici Kongo rade djeca u rizičnim uvjetima.

- Svakodnevno kupujemo mliječne proizvode od 200.000 dobavljača diljem svijeta. Ako se ovo prihvati, odgovarali bismo za 200.000 tvrtki, upozorio je ranije ovaj mjesec izvršni direktor Nestlea, Mark Schneider, za švicarski list Handelszeitung.

- Naravno da želimo pratiti naše opskrbne lance i već to intenzivno činimo. No već na primjeru mlijeka, a to i nije najproblematičnije, možete vidjeti kako je nerealno osigurati stopostotno poštivanje propisa u svijetu, često u vrlo teškim okruženjima, rekao je Schneider.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!