Švicarski tužitelj ispituje državno posredovanje u preuzimanju Credit Suissea

03.04.2023.

11:47

Autor: Hina/HRT/A.S.

Credit Suisse

Credit Suisse

Foto: Arnd Wiegmann / Reuters

Švicarski državni tužitelj otvorio je istragu o posredovanju vlade i regulatora u UBS-ovom preuzimanju Credit Suissea, upozorivši na brojne upitne aspekte spašavanja posrnule banke.

Tužitelj želi utvrditi jesu li vladini dužnosnici, regulatori i direktori dvije banke možda prekršili kazneni zakon dogovorom o UBS-ovom hitnom preuzimanju posrnulog Credit Suissea kako bi se spriječio kolaps švicarskog financijskog sustava.

Brojni aspekti događaja oko Credit Suissea zahtijevaju istragu i treba ih analizirati kako bi se identificirala eventualna kaznena djela bi spadala u nadležnost državnog tužitelja, stoji u priopćenju ureda.

- Ured državnog odvjetnika proaktivno pristupa svom mandatu i odgovornosti za zakonito (poslovanje) švicarskog financijskog centra i uspostavio je sustav praćenja kako bi mogao odmah reagirati na potencijalna pitanja koje spadaju u njegovu nadležnost, dodaje se.

Ured nije naznačio koje bi konkretne aspekte ugovora o spajanju mogao ispitati ni koliko bi istraga mogla trajati.

Ni UBS ni Credit Suisse nisu željeli komentirati priopćenje. 

Zapanjujuće izjave tužitelja

- Izjava državnog tužitelja zapanjuje, smatra profesor emeritus kaznenog prava i kriminologije na Sveučilištu u Baselu Mark Pieth, dodavši ipak da je spašavanje Credit Suissea toliko neuobičajeno da su morali nešto reći.

Pieth nagađa da će tužitelj možda istraživati državne dužnosnike zbog kršenja odredbi o tajnosti. Predmet istrage mogla bi po njemu biti i trgovina povlaštenim informacijama, a problematičan je i otpis imovine skupine vlasnika obveznica, dodaje.

Švicarska javnost i političari izrazili su zabrinutost zbog ogromne državne potpore likvidnosti i jamstava, od gotovo 260 milijardi švicarskih franaka koje su ponudile vlada i Švicarska narodna banka.

Anketa među švicarskim ekonomistima pokazala je da gotovo polovina njih smatra da preuzimanje Credit Suissea nije bilo najbolje rješenje. Upozorili su i da je slom Credit Suissea narušio švicarsku reputaciju bankarskog središta.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!