Svinjogojci odolijevaju krizi, i ne podižu cijene

26.03.2022.

23:38

Autor: Sanja Njavirt/V.K./Dnenvnik/HRT

Kriza pogađa i domaći svinjogojski sektor

Kriza pogađa i domaći svinjogojski sektor

Foto: Ivica Galovic / PIXSELL

Kriza pogađa i domaći svinjogojski sektor. Svinjetinom s hrvatskih farmi zadovoljavamo jedva 40 posto domaćih potreba pa umnogome ovisimo o uvozu. Ipak, ima uzgajivača koji, unatoč višestrukom rastu troškova, uspijevaju opstati, a i cijene još ne dižu.

Pandemija, a onda vrtoglav rast gnojiva i goriva zbog rata u Ukrajini - težak su udar zadali domaćim svinjogojcima. 45 godina sam u svinjogojstvu i preradi, iza mene jedno veliko iskustvo, ali ovo sada što se sada događa je nisam vjerujte doživio, govori Vjenceslav Hruška, Bjeliševa.

No, baš mu je iskustvo pomoglo da uspije zadržati proizvodnju. Ima vlastitu hranu za svinje, a gorivo i repromaterijal nabavio je prije drastičnog poskupljenja. Svaka ova svinja u oboru - u tovu je više od godinu dana. Računica - tanka, ali opstat će. Cijene neće dizati.

- Ja sada da dignem cijenu ja nemam to kome prodati i meni je žao ljudi koji me 20 godina prate. Znači, da ja njima dignem pred Uskrs šunku, ja bih njima trebao dići 20 kuna po kili, a oni to ne mogu pratiti naglasio je.

Preradili smo negdje oko 240 komada svinja, imamo nekih 400 šunki i 3000 komada kulena, rekao je Damir Hruška. Sve je domaće, a ciklus zaokružen - od polja do stola. I gotovo sve ove slavonske delicije - unaprijed su rasprodane. Kao i ovdje u obližnjim Jaguplijama.

- Kapacitet proizvodnje ovih suhomesnatih proizvoda je negdje oko 20-tak tona, zasad smo orijentirani na turističku priču, glavninu proizvoda plasiramo prema moru, a dosta smo prisutni na tržištu Zagreba, naglašava Ivana Ketović Marjanović, Jaguplije.

Jer domaći proizvod - nema alternativu. Samo zaokružena priča, tvrde - ima sigurnu budućnost. Pomaže im i država pa na imanjima od lani mogu otvoriti i vlastite klaonice.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!