22:15 / 27.02.2022.

Autor: I.Z./HRT/Hina

Svjetska banka mogla bi isplatiti pomoć Ukrajini već za nekoliko dana

Predsjednik Svjetske banke David Malpass

Predsjednik Svjetske banke David Malpass

Foto: Yves Herman/ / REUTERS

Predsjednik Svjetske banke David Malpass rekao je danas da bi kroz nekoliko dana mogli osigurati financijsku podršku za Ukrajinu, a u utorak će šefovi financija skupine G7 razgovarati i o dodatnoj pomoći toj zemlji.


- Banka poduzima sve što je u njenoj moći da podrži ukrajinski narod, rekao je Malpass za CBS.

U ovom trenutku na raspolaganju nam je instrument pomoću kojega možemo djelovati u sljedećih nekoliko dana ako to bude potrebno, a po svemu sudeći, bit će, dodao je.

Malpass je o opcijama financiranja Svjetske banke razgovarao s ukrajinskim predsjednikom Volodimirom Zelenskijem prije tjedan dana. Čelnik Svjetske banke tada je rekao da banka priprema pomoć Ukrajini u iznosi od 350 milijuna dolara.

Uprava je o tome trebala donijeti odluku do kraja ožujka. No, čini se da će pomoć biti upućena znatno ranije.

Malpass je najavio da će se u utorak pridružiti virtualnom sastanku ministara financija i guvernera središnjih banaka zemalja skupine G7 te da će razgovarati o drugim opcijama i da mogu odlučiti o tome koliko pomoći ide Ukrajini.

Izvor upoznat s planovima sastanka dužnosnika skupine G7 rekao je, kako prenosi Reuters, da će se na sastanku raspravljati i o najnovijem valu sankcija prema Rusiji kao što je isključivanje iz sustava SWIFT i neutraliziranje 630 milijardi dolara deviznih rezervi ruske središnje banke.

Malpass je također naveo da Svjetska banka, s Međunarodnim monetarnim fondom raspravlja o tome kako pomoći i zemljama koje graniče s Ukrajinom, kao što su Rumunjska i Moldavija, kako bi im se pružila podrška u prihvatu ukrajinskih izbjeglica.

Malpass je naveo kako će se financijske sankcije prema Rusiji nažalost negativno odraziti na ruski narod.

- Sve ovo je tragedija za Ukrajince, njihove susjede, ali i za Ruse. Oni nisu izabrali rat, istaknuo je.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!