Svjetska banka odobrava 30 milijardi dolara za osiguranje hrane

07:36 / 19.05.2022.

Autor: V.K./HRT/Hina

Izvoz žitarica

Izvoz žitarica

Foto: Ilustracija / Shutterstock

Svjetska banka priopćila je u srijedu da će staviti na raspolaganje 30 milijardi dolara kako bi pomogla u zaustavljanju krize u opskrbi hranom zbog ruskog rata u Ukrajini, koji je prekinuo većinu izvoza žitarica iz dviju zemalja.

Iznos uključuje 12 milijardi dolara iz novih projekata i više od 18 milijardi dolara iz postojećih projekata vezanih uz hranu i prehranu koji su odobreni, ali još nisu isplaćeni, priopćila je banka.

- Povećanje cijena hrane ima razorne učinke na najsiromašnije i najranjivije, naveo je predsjednik Grupacije Svjetske banke David Malpass u priopćenju.

- Za informiranje i stabilizaciju tržišta ključno je da zemlje sada daju jasne izjave o budućem povećanju proizvodnje kao odgovor na rusku invaziju na Ukrajinu, dodaje.

Banka je priopćila kako se očekuje da će novi projekti podržati poljoprivredu i natapanje, kao i socijalnu zaštitu kako bi se ublažili učinci viših cijena hrane na siromašne. Većina resursa ide u Afriku, na Bliski istok, u istočnu Europu te središnju i južnu Aziju.

Ta su područja među najteže pogođenim ratom u Ukrajini. Zemlje poput Egipta umnogome ovise o ukrajinskoj i ruskoj pšenici i bore se za opskrbu jer je Rusija blokirala ukrajinski poljoprivredni izvoz iz crnomorskih luka i uvela ograničenja domaćeg izvoza.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!