Svjetska banka o zapadnom Balkanu: Usporava rast BDP-a, inflacija divlja

24.10.2022.

12:08

Autor: I.Z./HRT/Hina

 Rast BDP-a na zapadnom Balkanu usporava, inflacija divlja

Rast BDP-a na zapadnom Balkanu usporava, inflacija divlja

Foto: - / Shutterstock

Države zapadnog Balkana mogle bi ove godine ostvariti rast BDP-a do četiri posto, no prijeti im rast cijena energenata, inflacija i nepredvidiv tijek rata u Ukrajini, procjena je Svjetske banke (WB) iz redovitog jesenskog šestomjesečnog izvještaja, objavljenog danas. 

U analizi objavljenoj u Sarajevu stoji procjena da će ove godine BiH, Srbija, Crna Gora, Kosovo, Sjeverna Makedonija i Albanija u prosjeku zabilježiti rast bruto domaćeg proizvoda od 3,4 posto, što je upola manje nego u 2021., kada je taj rast bio 7,6 posto, no istodobno je znatno više u odnosu na projekcije za 2023., kada se očekuje usporavanje gospodarskog rasta i njegov pad na razinu od 2,8 posto za cijelu regiju.

U ovoj godini najveću stopu rasta BDP-a zabilježila je Crna Gora, gdje bi on mogao završiti na razini od 6,9 posto, dok je najlošije stajalo makedonsko gospodarstvo s rastom BDP-a od skromnih 2,1 posto.

Dramatični rast inflacije osjetio se i na ovom dijelu europskog kontinenta pa je ona u prosjeku za sve države regije do listopada dosegnula 12 posto, no u BiH je iznosila čak 16 posto.

- Vlade na zapadnom Balkanu provode nužne mjere kao odgovor na rastuću inflaciju i energetsku krizu, ali njihova cijena je velika jer se javlja znatno povećanje javnih rashoda, kazala je direktorica Svjetske banke za zapadni Balkan Xiaoqing Yu.

Istaknula je kako je ključno da mjere koje se poduzimaju zaštite najranjivija kućanstva i tvrtke, a Svjetska banka ostaje spremna pomoći u tim nastojanjima.

U državama poput BiH, stoji u analizi, najozbiljniji domaći rizici za financijsku stabilnost ostaju neriješeni politički problemi, izostanak reformi koje traži Europska unija, ali i utjecaj rasta cijena energenata, što će značiti pritisak na fiskalni sektor.

Uz to prijete i poremećaji u proizvodnji i trgovini kao rezultat globalnih kretanja odnosno rata u Ukrajini.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!